Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinler Genel Müdürlüğünce "Geleneksel Mardin Mutfak Kültürü" konulu araştırma çalışmaları başlatıldı.
Bu kapsamda, 28 Kasım-4 Aralık 2024 tarihleri arasında Mardin'de alan araştırması gerçekleştirildi. Bu çalışmada; Derik, Midyat, Savur ilçeleri ile Mardin İl merkezinde yapılan araştırmalarda yemek, tatlı, içecek ve benzeri çeşitlerde 70 ürün belgelenirken, tespit edilen 68 farklı yemeğin belgeleme çalışmaları devam ediyor.
Konuyla ilgili Mardin Valiliğinden yapılan açıklamada; Alan çalışmasında, araştırdıkça yeni çeşitlerin ortaya çıkabileceği anlaşıldığından Dargeçit, Kızıltepe, Ömerli, Nusaybin, Mazıdağı ve Yeşilli ilçelerinde de ayrıca bir çalışmanın yapılmasının Mardin mutfağının zenginliğini ortaya koyacak daha fazla çeşitte yemeğin olacağını göstermektedir. Bunların yanı sıra bölgede yetişen meyve, sebze, bitki, baharat çeşitleri ile mutfak araç-gereçleri de belgelendiği ve tüm çalışmaların titiz bir şekilde devam ettirilerek 2025 yılında tamamlanması planlandığı belirtildi.