Mardin'in Midyat ilçesinde, Bilimi, Teknoloji ve Sanat Şenlikleri kapsamında üniversite öğrencilerinin açtığı sergi katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Midyat'ta öğrenim veren Sanat ve Tasarım Fakültesi ile Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Bilim, Teknoloji ve Ar-Ge şenliği düzenledi.Sergide, kuyumculuk ve takı tasarımı bölümü, doğal yapı teknolojisi bölümü ile elektrik ve bilişim teknolojileri bölümü öğrencilerinin yaptığı eserler yer aldı. Öğrencilerin uzun soluklu çalışmaları sonucunda hazırladıkları yenilenebilir enerji projeleri, akıllı şehir projeleri, otomasyon sistemleri, sensör uygulamaları, güneş panelleri ve sese duyarlı ışık sistemleri üzerinde geliştirdiler yenilikçi projeler ve ürünler büyük beğeni topladı. Sergide ayrıca telkâri gümüş işleme tasarımlar ve taş işleme sanatı ile ilgili örnekler de yer aldı.
Stantları ziyaret eden katılımcılar, öğrenciler tarafından projeler hakkında bilgilendirildi. Katılımcılar da sergiyi düzenleyen ve projeler geliştiren öğrencileri tebrik etti. Midyat Meslek Yüksekokulu Elektrik Teknolojileri Bölüm Başkanı Mustafa Güngör, "Yenilebilir enerjiye önem veriyoruz. Bundan dolayı yenilebilir teknolojilerine öğrencilerimizi yönlendirmeye çalışıyoruz ve buna dönük de derslerimize uygulama yapıyoruz. Yani karbondioksit izinin azaltılması için, güneş panellerinin ve bununla beraber batarya teknolojilerinin gelişmesi ile beraber yenilebilir enerji artık günümüzde birçok alanda kullanılmaya başlandı. Yenilebilir enerji günümüzde artık çok önem arz ediyor. Öğrencimizi bu yöne teşvik edip kendilerini geliştirmeleri için gayret gösteriyoruz. Türkiye'de, bilhassa bizim bölgemizdeki insanların da yenilebilir enerjiye karşı ilgisini arttırmak bu yönde çalışmaları artırmak için gençlerimizle beraber şu an bu sergiyi açtık." dedi.
Elektrik Teknolojileri Bölümü öğrencisi Şehmus Turan, "Güneş enerjisi ile kullanılan ve milletimize faydalı olacak projeler geliştiriyoruz. Projelerimizden biri de şu anda yanımda. Biz bu projede şunu amaçladık. Gün boyu güneşi daha verimli kullanabilmek için güneşi takip eden bir sistem yaptık. İki sensörümüz mevcut, bu sensörler güneşi takip ediyor. Bu şekilde güneşi gün boyu görebiliyorlar. Sensörümüz ışığı algılayarak, ışığa doğru yöneliyor. Sensörler sayesinde de ortalıyor" dedi. Elektrik Teknolojileri Bölümü öğrencisi İsa Akan, "İnsanlığa fayda dokunması için yeni projeler yaptık. Tarımsal alanlarda kullanmak için güneş ışınlarıyla çalışan robotik kol yaptık. O da sensörler sayesinde çalışıyor. Robotik kolumuz hangi renk sensörünü algılıyorsa kola kod gönderiyor ve kol aldığı renkli cismin o rengin üzerine bırakıyor" dedi.