Devletin uyguladığı 6. bölge teşvikleri ile Mardin'in Midyat İlçesinde, tekstil alanında yapılan devlet destekli yatırım sayesinde merkez ve köylerden gelip fabrikada çalışan 220 kişi iş sahibi oldu. Yatırımcıların olmazsa olmazı güvenlik ve terör konusu olurken, terörle mücadelede başarılı operasyonlarla bölgede huzur ve güvenliğin sağlanması ile fabrikalar da peş peşe açıldı. Gerek arazide gerek vergi-sigortada gerekse İŞKUR desteği alan yatırımcıların bazıları atölye kurarken kimisi de devletin tahsis ettiği alanlarda fabrika kurdu. Gerek yurt dışına gerekse iç pazara çalışan tekstil firmaları ürettikleri ürünleri pazarlayarak kent ekonomisine de büyük katkı sağlıyor.
Midyat'ta girişimci Tahir Yıldırım'ın, devlet desteğiyle kurduğu tekstil fabrikasında 220 kişiyi istihdam ediliyor. Daha 16 yaşındayken İstanbul'da giyim üzerine atölyelerde çalışmaya başlayan iş insanı Tahir Yıldırım, 3 yıl önce memleketi Midyat'ta yatırım yaparak gençlere yeni istihdam alanı oluşturmaya karar verdi. Akçakaya Mahallesinde 4 bin 500 metrekare alan üzerinde devletin sağladığı tüm teşvik imanlarından yararlanan Yıldırım, günde 5 bin ürün kapasiteli tekstil fabrikası kurdu. Midyat'ın tarihi yapısına uygun katori taşı kullanılarak inşa edilen fabrikada 'Fabrikadan mağazaya' sloganıyla üretimini yaptıkları ürünlerin kesimi, dikimi, yıkanması, etiketinin yapıştırılması paketlenmesi ve satışa hazır hale getirilmesi gibi tim işlemler farikada bünyesinde gerçekleştiriliyor. İlçede kurulan tekstil fabrikası; işsiz gençlere ekmek kapısı olurken, istihdamın arttırılması büyükşehirlere göçü de engelledi. Fabrikada çalışanlar, servis araçlarıyla sabah evlerinden alınıp fabrikaya bırakılıyor, akşam iş bitiminde de yine gençler evlerine bırakılıyor. Çalışanlara asgari ücret, SGK, öğle yemeği ve her hafta iki günlük tatil imkânı veriliyor.
"DEVLET DESTEK ÇIKIYOR; BURADA ARTIK İŞ VAR, İSTİHDAM VAR"
Yıldırım, yapılan yatırım ile Midyat'ın güzel bir istihdam alanına kavuştuğunu dile getirerek, "Buradaki bütün insanlar İstanbul'dan geldiler, çoğu İstanbul'dan, büyükşehirlerden geldiler. Burada istihdam olduğu için, devlet burada katkıda bulunduğu için çok iyi oldu, güzel oluyor. Buradakiler artık çalışıyorlar, İstanbul'a gitmesine de gerek kalmadı artık. Çünkü burada artık iş var, istihdam var, devlet destek çıkıyor Allah razı olsun. Şimdi buradan 220 insan ekmek yiyor, iyidir, güzeldir. Burada ütü paket yapılıyor, kesim yapılıyor. Buradan çıkan malzemeler mağazalara dağıtılıyor. Midyat için güzeldir, istihdamdır. Güzel oldu inşallah" dedi.
"TEŞVİKLERLE BÖLGEMİZ HEM HUZURLU HEM DE GÜVEN MEVCUT"
Devletten aldığı desteklerle kurduğu işletmede 220 kişiyi istihdam ettiğini belirten Midyatlı iş insanı Tahir Yıldırım, şöyle konuştu: "Biz daha önce İstanbul'da çalışıyorduk. Böyle işletmeler memleketimizde vardı, ama böyle büyük yerler yoktu. Şu anda yavaş yavaş devletimizin teşvikleriyle daha çok oluşmaya başladı, inşallah daha çok oluşacak. Şu an işletmemizde 220 insan çalışıyor. Böyle bir işletmede insanların çalışması çok güzel. İnsanlar iş olanakları bulabiliyor, işsiz kalmıyor. Şu anda yaklaşık 70 milyon TL'lik bir yatırım yaptık, tabi ki devletimizin teşvikleriyle yaptık. Bölgeye yatırım yapılması gençlerimiz için çok güzel bir avantaj sağlıyor, insanlarımız işsiz kalmıyor. Bu şekilde de bölgede huzur ve güven oluyor. Bir memlekette eğer iş yoksa, iş olacağı yoksa o memlekette huzur da olmaz, güven de olmaz. Ama devletimizin verdiği bu teşviklerle şu anda bölgemizde hem huzur hem güven mevcut şu anda" dedi.
"ÇALIŞIYORUZ, MUTLUYUZ, MAAŞ SAHİBİ OLDUK"
Tekstil fabrikası çalışanlarından Sümeyye Acar, "Çok güzel bir yer, Tahir abi açtı burayı zaten. Fabrika kocaman bir şey, kocaman bahçesi var. İnsanlar burada rahatça gelip çalışabiliyor, maaş sahibi olabilir. Biz de arkadaşlarımızla burada çalışıyoruz, gayet te mutluyuz, maaş sahibi olduk. Herkesi bekleriz. Burada ben hem bir şey öğreniyorum hem de bir şey öğretiyorum insanlara, daha çok aktivite yapıyoruz, iyi geliyor insana, bana da iyi geliyor. Bence önemli, Midyat için önemli, güzel bir yer. Büyük bir yer, herkesin çalışması lazım" dedi. Çalışanlardan Sibel Üzümcü ise, "Burası bir fabrika. Bizim için bir çalışma yeri. Bizim daha önce mesleğimiz yoktu, evde oturuyorduk. Şu anda çok güzel bir yerde çalışıyoruz, meslek ediniyoruz. Güzel bir ortam burası" dedi. Çalışanlardan İlhan Cebe de, "Herkes köylerdeydi, iş yoktu. Midyat'ta fabrika açtılar çok güzel bir yer. Maaşlarımız iyi, yerimiz güzel. Daha önce köy hayatıydı işte. Köy işleri yapıyorduk, fabrikalar açıldı güzel bir şey oldu, şu anda çalışıyoruz" dedi.