Millî Eğitim Bakanlığı'nın Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında öğrencilerin üretime teşvik edilmesi ve ürettiklerini kullanması amacıyla geri dönüşüm malzemelerinden çöp toplama aparatı üretimini yaptılar.
Atıkların çevreye verdiği zarara dikkat çekmek amacıyla ilk olarak evlerinde ve çevrelerinde kullanılmayan ve atıl durumda bulunan bisiklet frenleri aparatı, paspas ve uzun tahtaları sapları ile banları okulun atölyesinde bir araya getirdiler. Daha sonra Okul Müdürü Şehmus Tunç'un desteği ve Coğrafya Öğretmeni Ferda Keklik'in danışmalığında öğrenciler "Kirlenmeden Temizliyoruz" isimli sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ilk kez ellerine aldıkları tornavida, pense, vida sıkacağı anahtarı ile 50 adet manuel çöp toplama aparatı yaptılar. Bu çalışmalarıyla çevrelerinde kullanılmayan malzemeleri değerlendirme imkânı bulan öğrenciler, çevre bilinci- çöp atık- geri dönüşüm konularında farkındalık oluşturdular.
Büyük bir heyecanla aparatlarını yapmaya başaran öğrenciler, öğretmenlerini Ferda Kekli ile birlikte ellerine geçirdikleri eldivenin ardından üretimini yaptıkları çöp toplama aparatları ve çöp torbalarıyla şehrin tarihi sokaklarını gezerek vatandaşların bıraktığı çöpleri toplayıp çevre temizliği yaptılar.
Öğrenciler, geri dönüşüm malzemelerinden yaptıkları aparat ile geleceğe bir eser bırakıp geri dönüşüme dikkat çekerken, çöp toplama etkinlikleri ile de temiz bir çevre mesajı verdiler. Öğrenciler, çevre etkinliğinin ardından okullarına döndüler.
"ÖĞRETMENİMİZ ARGE ÇALIŞMASI SONUCUNDA BİR APARAT GELİŞTİRDİ"
Borsa İstanbul Anadolu Lisesi Müdürü Şehmus Tunç, "Ferda öğretmenimiz ARGE çalışması sonucunda bir aparat geliştirdi. Bu aparat ile öğrencilerimiz çöplere dokunmadan onları alıp şehrimizin daha temiz hale gelmesi için uğraştılar ve bunu gerçekleştirdiler. Bizim için çok anlamlı bir proje. Şehrimiz bilindiği üzere yukarı Mezopotamya'nın uç noktasında olan bir şehrimiz, aynı zamanda bir turizm şehrimiz. Bir turizm şehri olarak şehrimizin temiz gözükmesi bizim için çok önemi. Bu bağlamda Ferda öğretmenimizin geliştirdiği bu proje için kendilerine, öğrencilerimize çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Coğrafya Öğretmeni Ferda Keklik, "Yani aslında bizim projemizin üç farklı ayağı var; bunlardan bir tanesi geri dönüşüm. Elimizde artık âtıl durumdaki malzemelerden çocukların üreticilik yanını geliştirebilecek, aynı zamanda da çevre temizliğine katkı sağlayacak aparatları önce tasarladık. Tasarım aşaması, şu anda da gördüğünüz üzere öğrenciler bunları uygulama aşamasında ve birazdan da çevre temizliğine çıkacağız. Buradaki temel sloganımız şu 'kirlenmeden temizlemek' yani çocuklar çevre temizliğini yapsınlar ama bu süreçte de kendileri zarar görmesinler diye. Hazırı kullanan çocuklar, bireyler yetiştirmek yerine maarif modele uygun örnek öğrenciler yani üreterek ve ürettiğini de kullanarak topluma kazandıran bireyler yetiştirmektir bu projedeki temel amacımız. Bunlar tamamen hiçbir birisi satın alınan ürünler değil. Her bir öğrenci kendi evinin çevresinde, komşusunda, eşinde, dostun da kullanmadığı atıl durumdaki malzemelerden, eğer dikkat ederseniz aparatlarımızın hiçbirisi birbirine benzemiyor. Birisi işte bisikletin freninden yapmış, başkası saç tokasından yapmış, başkası temizlik sopasından, birisi metal çubuktan, kimin elinde ne varsa. Çünkü amacımız şu; çöp niyeti taşıyan amacıyla dışarıya atılmış malzemelerden üretim yapmak ve o ürettiğimiz şeyde hem o malzemeyle çevreyi temizlemek hem de o malzeme dışındaki çöplerle çevreyi temizlemek ve bunu yaparken de kirlenmeden yapmak" dedi.
Öğrencilerden Yasemin Birol, "Bir tane çöp toplama aparatı yaptık. Şu anki tarihi Midyat sokaklarını temiz bırakmak ve ileri de gelen turistlerimize ağırlamak için, çevreyi toplamak için bir aparat yaptık. Bu aparatı birazdan hatta uygulamalı olarak deneyeceğiz. Midyat'a böyle bir proje kazandırdığımız için çok mutluyuz. Arkadaşlarımla beraber bu işte çok ileri gideceğimizi düşünüyorum" dedi.
Öğrencilerden Kübra Ağırman, "Burada çevremizin çok kirlendiğini gördük. Öğretmenimizle beraber aparatlar oluşturmaya karar verdik. Devamında gelip çevreyi temizleyeceğiz. Midyat çok tarihi bir yer, birçok turist geliyor buraya. Aynı zamanda çevrenin temiz gözükmemesi göz kirliliğine sebep oluyor. Aynı zamanda kötü görünüyor" dedi.
Öğrencilerden Ömer Levent, "Projemiz geri dönüşümle ilgili. Hocamız bu fikri bize verdi. Arkadaşlarımızla beraber yaptık. Bizim asıl amacımız geri dönüşüm. Midyat'ımızı tanıtmak. Geri dönüşüm için bu aparatları yaptık. Arkadaşlarımızla birlikte güzel bir başarıya ulaştık. Bu aparatlar bize verdiği başarıyla büyük bir enerji sahip olduk" dedi.
Öğrencilerden Elif Akyıldız, "Bu proje için çok çabaladık. Geri dönüşüm için çok önemli. Hocamıza da çok teşekkür ediyoruz. Çok önemli bir şey bu, çok iyi düşünmüş. Biz de bunu yapmasına yardımcı olduk. Çünkü geri dönüşüm çok önemli. Hem kullanılmayan eşyaları kullanılabilecek hale getirdik hem de kendi çevremizi temiz tuttuk. Böylelikle turistler falan geldiğinde çevremiz temiz kalacak. Onlar da burayı daha çok gelecek ve Midyat'ı temiz tutuyoruz, çevreye önem veriyoruz" dedi.
Öğrencilerden İsra Derviş, "Kendi tasarladığımız aparatlarla çevremizin temizliğine katkı sağlıyoruz. Hem dışardan gelen turistler de bunu görüyor ve çevremiz daha yaşanılabilir bir hale geliyor. bu da bizi mutlu ediyor dedi.
Öğrencilerden İlarya Aktaş, "Daha temiz bir şekilde çöpler bize değmeden daha sağlıklı bir şekilde çöpleri topluyoruz bu aparatla, çöp toplama aparatıyla. Geri dönüştürdüğümüz malzemelerle kendimiz bir şekilde bunu yaptık. Geri dönüştürülen malzemelerle yaptığımız aparatımız daha temiz bir şekilde çöpleri toplamaya yarıyor. Şu an sokaklardayız. İnsanların kirlettiği, normalde kirletmemesi gerekir, bunlarla topluyoruz. Hem biz zarar görmemiş oluyoruz hem de çevreyi toplamış oluyoruz. Midyat'ımızı daha temiz tuttuğumuz için turistler de bu şekilde daha da çok beğeniyorlar temiz bir yeri. Ondan biz de mutluluk duyuyoruz" dedi.