Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve bu yönü sebebiyle her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Dinler ve Diller Şehri Midyat'ta, yapılan restorasyonlarla artık mağara yaşam evleri etkileyici atmosferi ile turizm sektörüne önemli katkı sağlayacak. Mardin'in Midyat ilçesinde, binlerce yıl önce insanların yaşamlarını sürdürdükleri yeraltı mağara şehri gün güzüne çıkarıldı. Eski adıyla "Matiate" yani "Mağaralar Şehri" anlamına gelen Midyat'ın binlerce yıl öncesine ait yeraltı yaşam mağaraları yapılan düzenlemeler ile dünya mirasına kazandırıldı.
MAĞARA TURİZMİ ÖN PLANA ÇIKIYOR
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan, Müslüman, Hristiyan ve Ezidi inançlarına mensup Türk, Kürt, Arap, Ezidi, Süryani ve Kürtlerin birlik ve beraberlik içerisinde yaşadığı, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice dillerinin konuşulduğu 'Medeniyetler Beşiği Midyat'ın önemli tarihi ve kültürel miraslarından birisi olan yer altı yaşam mağaraları turizme kazandırıldı. 2021 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne dahil edilen Midyat'ta turizmde çeşitliliği artırmayı hedefleyen Midyatlı turizmci 47 yaşındaki Mehmet Akçay, geçmişi 3 bin yıl öncesine dayanan ve bir dönem Süryani, Ezidi ve Mıhallemi ailelerin yaşadığı mağara evler ile üzerindeki tarihi yapıları kendi imkanları ile aslına uygun restore ederek, turistik 'Mehmetbey Konağı' ismiyle turizme kazandırdı.
Tarihi mekânların bulunduğu Ulu Cami Mahallesi'nde bulunan yer altı mağara evlerinde yurt içinden ve yurt dışından gelecek ziyaretçiler burada hem konaklayabilecek hem de Mardin'in mahali yemeklerini yiyebilecek. Kente gelen turistlerin gezip görmesi amacıyla hizmete açılan ve birbirini bağlayan galerilerin yer aldığı mağara evlerde ayrıca önceden evlerde ve tarım alanında kullanılan çeşitli eşyalar da sergileniyor. Mağaranın turizme açılmasıyla ilçe ekonomisine de önemli katkı sağlaması bekleniyor. Mağaranın farklı noktalara yerleştirilen renkli aydınlatmalar, sütunların oluşturduğu atmosfere ayrı bir hava katıyor. Bu mağaralar, araştırmacılar ve doğa meraklılarının rotaların da yer alacak. Mağara turizmi, Dinler ve Diller Şehri Midyat'ın turizm çeşitliliğini artırma ve turist sayısını daha da artırmak için önemli bir fırsat sunacak.
AÇILIŞ YAPILDI, REYHANİ OYUNU OYNADI
Restorasyon çalışmasının ardından yapılan açılış törenine Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, İlçe Emniyet Müdürü Celal Özgür Öz, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış kurdelesi kesiminde konuşan Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, yeraltı mağara evlerini turizme kazandırmasından dolayı turizmci Mehmet Akçay'ı tebrik etti. Mardin'in yöresel oyunu Reyhani gösterisini yapıldığı açılıştan sona davetliler, yer altı mağaralarını gezdiler. Açılışta konuşma yapan Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, "Midyat'ımıza çok güzel bir eser kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gelişen ve büyüyen Midyat'ımıza bu eseri kazandıran başta Mehmet Akçay Bey ve ailesine belediyem ve Midyat halkı adına sonsuz şükranlarımı sunuyorum. İnşallah bu tür eserleri yaygınlaştırmak suretiyle biz belediye olarak her zaman yanlarında olacağız ve desteğimizi esirgemeyeceğiz hiçbirinden. Bu mahalle artık bundan sonra konaklar anılacak. Ben tekrar hayırlı ve uğurlu olması dileğiyle kurdeleyi kesiyorum" dedi. Turizmci Mehmet Akçay, tarihi Midyat mağaralarını dünya halklarının hizmetine açtıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Midyat'ta tarihi konağımızın şu an restorasyonunu bitirip turizme kazandırmaktan çok mutluluk duyuyoruz. Bu konağımızın geçmişi Milat'tan 3 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Şükürler olsun ki konağımız aslına uygun olarak restore edildi. Memleketimize hizmet etmek istedik. Yani Midyat bizim memleketimiz, toprağımız. Ondan dolayı böyle bir karar aldım. İlçemizde çok tarihi konaklar bulunmaktadır. Onların turizme kazandırılması gerekmektedir. Yani böyle bir eksiği gördüğüm zaman öyle bir işe koyuldum. Midyat'ımız çok güzel ve tarih fışkırıyor. Konaklarımızın hepsinde yeraltı şehri mevcut, mağaralar mevcut. Hepsinin tarihi Milat'tan öncesine dayanmaktadır. Burayı biz eğer üzerinde durup Belediye, Kültür Bakanlığının iş birliği ile restore edip turizme kazandırabilirsek yurt dışından, yurt içinden birçok turistleri ağırlayacağımızı düşünüyorum" dedi.
Şehre merkezine gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok rağbet gösterdiği mağaraların turizme kazandırılmasıyla ekonomiye önemli katkı sağlayacağını söyleyen Akçay, "İki katlı bir yapıdır. Toplamda 6 odamız mevcut, 2 hol ve mutfak, toplam da 9 oda ve 15 yatak kapasiteli. Burada bizim yöresel Midyat mutfağımızı iyi bir şekilde gelen yabancı misafirlerimize tanıtmak istiyoruz. Batıdaki birçok şehrimizden, Midyat ve Mardin'e ilgi ve alaka çok fazla yüksek. Herkes buraları çok merak ediyor, gelip görmek istiyor, gelenler ve ayrılanların hepsi çok mutlu. Bizim elbirliğiyle bu tarz mekanları çoğaltmamız gerekiyor" dedi. Açılış davetine katılan turizmci Rıfat Direkçi, "Medeniyetin beşiği olan Midyat'ta bugün bir tarihi konak daha turizme kazandırıldı ve bu turizmin gelecekteki yerini daha da ileri seviye gelmesini sağladı. Konaklamak isteyen insanların bir Midyat evinin tarihi konağının bir gününü geçirebilecekleri bir mekân var artık. Bu yapı Mehmet Bey konağı, Midyat 'ta Estel kesiminde şu an da dünyaya hizmet edecek şekilde hizmete girmiştir biz bunla mutlu olduk" dedi.