Midyat ilçesinde, ailenin korunması ve aile içinde yaşanan şiddet olaylarını bitirmek amacıyla başlatılan 'Rotamız Mutlu Ailem Projesi' kapsamında psikolojik danışmanlardan oluşan 10 kişilik uzman ekip, özellikle güvenlik güçlerine de yansıyan sorunlar yaşayan ailelerle iletişime geçerek verdikleri psikolojik destek ile aile bireylerinin birbirleriyle sağlıklı iletişim kurmalarına katkı sağlıyor.
KURUMLAR EL ELE VERDİ
Midyat Kaymakamı Ahmet Solmaz öncülüğünde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) koordinatörlüğünde İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Müftülüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının destekleriyle ailede yaşanan şiddetin ve sıkıntıların doğru iletişim ve yaklaşımla çözülmesi, aile yapısının korunması ve güçlendirilmesi amacıyla geçen sene "Rotamız Mutlu Ailem Projesi" hayata geçirilmişti. Bu kapsamda psikolojik danışmanlardan oluşan 10 kişilik uzman ekip, özellikle güvenlik güçlerine de yansıyan sorunlar yaşayan ailelerle iletişime geçti. Uzmanlar, verdikleri psikolojik destek ile aile bireylerinin birbirleriyle sağlıklı iletişim kurmalarına katkı sağladı.
ŞİDDETE SIFIR TOLERANS
Proje kapsamında, aile içinde kadına, çocuğa ve erkeğe şiddette sıfır tolerans başlığı altında şiddete maruz kalan bireyler ile şiddet ortamında yetişen çocuklara psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti, psiko-sosyal ve manevi destek sağlanması, istihdama yönelik çalışmaların yanı sıra ihtiyacı olan ailelere de maddi yardım yapılıyor.
BİRİNCİ YIL PASTASI KESİLDİ
İlçe merkezi, köyler ve beldelerde, aile içi şiddet konusunda farkındalığı artırma ve aile içi şiddetin önüne geçebilmek için hazırlanan projenin birinci yılını tamamlamasıyla yapılan faaliyetler ve sonuçları ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda, projede gönüllü olarak görev yapan Psikolojik Danışmanlara, Kaymakam Ahmet Solmaz tarafından teşekkür belgesi verildi. Ardından Kaymakam Solmaz, 'benim çocuğum' dediği projenin birinci yaş pastasını kesti. Pastanın katılımcılara ikram edilmesinin ardından toplantı sona erdi.
"MAALESEF EN ÖNEMLİ CANLI OLAN İNSAN VARLIĞINDAN UZAKLAŞMAYA BAŞLADIK"
Toplantıda konuşan Midyat Kaymakamı Ahmet Solmaz, "Bu konuşulanlar, bu yazılanlar belki şu an bizi çok etkilemiyor olabilir, ama o ailelerin içlerine girmek lazım, O ailelerin yaşadıklarını bilmek lazım. Biz artık gözümüzü yuman, kulağımızı kapatan, başımızı çeviren bir toplum olmaya başladığımız için yanımızda olup bitene değersiz veya ilgisiz kaldığımız için maalesef en önemli canlı olan insan varlığından uzaklaşmaya başladık. Birbirimize değer vermiyoruz. Belki şu anda bir ihale olsaydı daha çok katılımcı olabilirdi diye düşünüyorum. İşte kaça vereceğiz, kaça alacağız, işte ne yapılacak? Ama maalesef insan olunca, insanın duygusu olunca zorunlu yapmaya çalıştığımız şeyler samimiyetten yoksun kaldığında insanların farkındalığı azalıyor. Ama buradaki var olanlar ne kadar değerli olduğunu bence hissetsinler ve düşünsünler. Bugün burada olan sadece bir proje tanıtımı değil, dediğim gibi bir çocuğun doğup büyümesine şahitlik ettiniz. İnşallah gelecek yıllar ikinci, üçüncü yaşları da olacaktır bunun. Ve buradaki hizmet alan ailelerin 7'den 77'ye kim varsa bu duygularına katkı sağlayacağızdır. Hepimizin yaşadığı farklı farklı sorunlar var. Bunun sebepleri her zaman değişkendir, ama iletişimi bozan temel şey içimizdeki inancın yok olması. Bir hanımefendinin söylediği gibi 'içindeki o çocuğu biz güldürmeyi başarabiliyorsak' arkadaşlarımızın vesilesiyle, katkılarıyla biz görevimizi layıkıyla yaptığımızın inancındayız. İnşallah bu böyle de olmaya devam edecek. Tekrardan görev alan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum." dedi.
"DANIŞANLARIMIZI CİNAYETİN EŞİĞİNDEN, İNTİHARIN EŞİĞİNDEN KURTARDIK"
Psikolojik Danışman ve Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Seda Kaya, "Türkiye'de böyle bir proje, böyle kapsamlı, bu kadar ayrıştırılmış ve kanalize edilmiş bir proje mevcut değil. Midyat'ta bir ilk. Biz istiyoruz ki nasıl Türkiye'de her ailenin bir aile hekimi varsa Türkiye'de her ailenin bir psikolojik danışmanı da olsun istiyoruz. Bütün Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Aslında uzun vadede hedefimiz bundan ibaret. Şu ana kadar biz 207 aileye ulaştık. Yani şöyle düşünebilirsek aslında burada aileler kalabalık ailelerden oluşuyor. Dolayısı ile ulaştığımız kişi sayısı, birey sayısı çok fazla. Ulaştığımız danışma sayısı da çok fazla. Şöyle faydalar oldu bunu net söyleyebilirim, biz cinayetin eşiğinden kesinlikle danışanlarımızı kurtardık, intiharın eşiğinden aldık onları. Bize böyle doğrudan bu şekilde geri dönütlerde bulundular. Hatta dediler ki, mektupta yazdılar bize süreçleri sonunda bazıları. Dediler ki, 'bu mektup cezaevinden yazılmış bir mektup değilse ya da bir intihar mektubu değilse biz bunu bu projeye borçluyuz'. diye sonlandırılan bir mektup. Bizi de çok duygulandırdı. geri dönütlerimizin tamamı harika, muhteşem. 'Ben intihar edecektim, beni kurtardınız', 'ben eşimi öldürecektim beni alıkoydunuz' diye diyen, işte 'bizi ayrılmaktan kurtardınız' diyen bir çok ailemiz var. Dolayısıyla biz de çok mutlu oluyoruz projenin geri dönütlerinden" dedi.
"AİLELERE, ÇOCUKLARA, GENÇLERE, ERGENLERE PSİKOLOJİK DESTEK SUNUYORUZ"
Psikolojik Danışman Abdurrahman Çiçek, "Rotamız Mutlu Aile Projemiz var. bu proje kapsamında yaklaşık 8 kişiden oluşan bir psikolojik danışman ekibimiz var. Dışarıdan ailelere, çocuklara, gençlere, ergenlere psikolojik destek sunuyoruz. Tabii çok fazla problem alanı mevcut. Ne olabilir? Mesela aile içi şiddet oluyor, öz güven eksikliği oluyor, çocuklarda davranış sorunları oluyor. Bunun gibi iletişim bozuklukları oluyor, akademik başarı da düşüklük oluyor. Bu tarz problemler de gelen danışanlara psikolojik destek sunuyoruz. Tamamıyla ücretsiz bir proje. Bu projemiz sayın Kaymakamımız Ahmet Solmaz öncülüğünde başladı. Gelen danışanlarımızdan oturun sonlarında veya görüşme sonunda çok güzel dönütler alıyoruz. Geneli 'probleminin çözdüğünü, azaldığını' ifade ediyor. 'Diğer insanların da gelmesi gerektiğini, çevresine burayı tavsiye ettiğini' söylüyorlar." dedi.