Hz. İsa'nın doğumunun ardından inşa edilen ve dünyanın en eski kiliselerden biri olduğuna inanılan Mardin Midyat ilçesine bağlı Anıtlı Köyü'ndeki Meryem Ana Kilisesi'nde 2 bin yıllık bir gelenek ile Meryem Ana'nın ölüm yıl dönümünde anma ayini düzenlendi. Miladi takvime göre Meryem Ana'nın intikal günü olarak bilinen 15 Ağustos gününde Süryaniler, akşamdan sabaha ibadet bayramı anlamına gelen 'Şahro Günü'nde Meryem Ana'yı andı.
Ayine, Almanya, Belçika, İsveç, İsviçre, Amerika, Fransa, Avusturya, Hollanda'nın yanı sıra Midyat ilçesi ile bağlı köylerinde yaşayan yüzlerce Süryani vatandaşlar, papaz, rahip, rahibe ve Şemmaslar katıldı. Süryaniler açısından kutsal sayılan ve manevi duyguların en üst seviyeye çıktığı gün olarak tanımlanan Ayin töreni, Turabdin Metropoliti Yardımcısı Hori Gabriel Aktaş tarafından yönetildi. İncil okunmasıyla başlayan anma töreni, okunan ilahiler ve yapılan dualarla devam etti. Ayine katılanlar, Meryem Ana'dan kendileri için oğlu İsa Mesih'ten duacı olmasını istedi. Ayine katılanlara Meryem Ana Kilisesi tarafından hazırlanan yemek ikram edilirken, Süryaniler gece boyunca ibadetlerini sürdürdü. Gece boyunca yapılan ayinde, bu sabah saatlerinde Hori Gabriel Aktaş'ın önderliğinde tekrar bir araya gelen Süryaniler 'Kıddas' ismini verdikleri son ayinle Meryem Ana'nın ölüm yıl dönümü anma törenini bitirdi.
5 GÜN ORUÇ TUTULDU
Meryem Ana'ın ölümü nedeniyle 5 gün boyunca oruç tutan Süryaniler, bu süre zarfında hayvansal hiçbir gıdayı yemeyip oruç tutarak geçirdi. Anma törenin sona ermesiyle, oruçlular yenilmeyen hayvansal gıdaların da öğle yemeğinde etli bir yemek ikram edilecek. Düzenlenen ayin ile ilgili açıklama yapan Turabdin Metropoliti Yardımcısı Hori Gabriel Aktaş, "Bizim için çok önemlidir. Meryem Ana nakil günüdür. Bizim için, Süryaniler için belirli bir gündür. Onun için kutluyoruz." dedi.
Anıtlı Meryem Ana Kilisesi Sorumlusu ve Köy Muhtarı Habib Doğan da, "Meryem Ana'nın intikal ettiği gündür. Aynı zaman da bir bayram şeklinde bu günü geçiriyoruz. Farklı insanlar burada bir araya geliyor. Çoğunluk bizim Turabdin bölgesinden dediğimiz Süryanilerden oluşan insanlardır. Bu şekilde bu 'Şahro' dediğimiz bir günü aslında birlikte geçirmektir. manevi olarak değeri çok yüksek olan bir gündür Meryem ana'yı Anma Günü. Süryaniler için kutsal bir gündür. Bugünü bu şekilde coşkulu bir şekilde sabaha kadar bu şekilde geçiririz." açıklamasında bulundu.
AMERİKA'DAN GELDİLER
Amerika'dan anma oğlu ile birlikte etkinliğine katıldığını söyleyen Hana Çakmak ise, "Özelikle ayarlıyoruz. Böyle bir ayine katılmak için. Senede bir keredir. Burada veya öteki manastırlarımızda oluyor. Çok güzel bir gün. Hepimiz kutsanıyoruz, geliyoruz böyle duaya. Çok memnunum." diye konuştu.
Ailesi ile birlikte ayine katılan Maria Aktaş ise, "İbadete katılıyoruz. Burada kalmak isteyenler burada kalır. Kimisi sabaha kimisi ayin için burada kalırlar. Bizim için Meryem Ana'nın göğe yükselişin anlam ve önemi çok büyük. Bu yüzden de komşu köylerden (Süryani/Müslüman), Avrupa'dan, Midyat'tan, Mardin'den her yerden buraya ziyaret için insanlar gelir ve bugünü kutlarız." sözlerini ifade etti.
Almanya'dan ayine katılan Aziz Melke de, "Bugün Meryem Ana'nın intikal bayramıdır. Biz Süryaniler için, Hıristiyanlar için mukaddes bir gündür. Gördüğünüz gibi bugün bütün dünyadan, Avrupa'dan, her yerden bizim cemaatimiz, insanlar katılmıştır. Bu çok mukaddes ve muazzam bir gündür bizim için. Senelerdir, asırlardır bugün kutsanıyor. Çok mutluyuz." dedi.