Midyatlı kadınlar, dağlarda, bağlarda, bahçelerde ve doğal ortamlarda kendiliğinden susuz yetişen sumak bitkisinden geleneksel doğal yöntemlerle 'sumak ekşisi' yapıyor.
Midyat Kaymakamlığı'na bağlı Çok Amaçlı Toplum Merkezi'nde (ÇATOM) bir araya gelen kadınlar, yemeklere kattığı eşsiz lezzetin yanı sıra şifa deposu olmasıyla da bilinen sumak ekşisinin yapımına başladı. Kadınlar, ilk başlarda boş zamanlarını değerlendirmek için başladıkları Doğal Sumak Ekşisi üretim işini geliştirerek şimdi hem kendi evleri için hem de aile ekonomisine katkıda bulunmak için satıp kazanç elde ediyorlar. Midyat Çatom Yöneticisi Gülten Erol, "Yapımı son derece zahmetli olan Sumak ekşisi için ilk önce dalından sumaklar toplanıp, güneşte kurutuluyor. Ardından tuzlu suyun içinde yaklaşık 4 saat bekletilen sumağın bu şekilde aromasını suya bırakması sağlanıyor. Daha sonra elle sıkılarak tülbentten süzülen sumağın suyu yaklaşık bir ay damlarda güneşte bekletildikten sonra katılaşıp sumak ekşisi haline dönüşüyor. Hiçbir katkı maddesinin kullanılmadığı sumak ekşisi özellikle dolmaların, salataların ve ekşili yemeklerin vazgeçilmezi olmuş durumda. Sezonda yaklaşık 1500 şişe sumak ekşisi üreten kadınlar, büyük restaurant, lokanta ve evlerde doğal ekşi olarak kullanılan sumak ekşisinin tanesini 50 liradan satarak aile bütçesine önemli bir katkı sağlıyorlar." dedi.