Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Mardin'in Midyat İlçesindeki Tor denilen dağlarında, vatandaşlar, kışın tüketmek için taze dağ kekiği topluyor. Özellikle dağlık bölgelerin çorak arazilerinde kendiliğinden yetişen taze kekik müthiş bir şifa kaynağı. Dağlarında keklik ötmeyen ve kekik kokmayan doğa, doğa değildir.' sözünün geçtiği Midyat'ın Tor dağları bugünlerde burcu burcu kekik kokuyor.
Lezzetli yemeklerin vazgeçilmezi olan, antioksidan özelliğinin yanı sıra birçok hastalığa iyi gelen ve sağlık için adeta şifa niteliği taşıyan dağ kekiğini toplama telaşı başladı. Midyat'ın birçok köyünde yetişen dağların simgesi olan kekikleri toplayan vatandaşlar hem kışlık yiyeceklerini temin ediyor hem de ihtiyaç fazlasını yakınlarına hediye ediyorlar.
Midyat halkı tarafından kurutularak baharat olarak kullanılmasının yanında zeytinyağı, limon tuzu, sarımsak ve pul biber ile cam kavanozlara bastırılmış kekikler, kahvaltı sofralarının adeta vazgeçilmezi oluyor. Kahvaltıda sofraları süsleyen, zeytinyağlı, nar ekşili kekik salatası, yöre halkının en gözde yemek çeşidi.
Arkadaşlarıyla dağ kekiği toplayan Abdulkadir Altay, kekiğin faydasının saymakla bitmeyeceğini söyleyerek, "Dağlarımızın eteklerinde filizlenen doğal kekikleri arkadaşlarımızla birlikte toplamak için hafta bir gün çıkıyoruz. Kekik filizleri en fazla 3- 5 santim olduğundan parmağımızla veya makasla dikkatli ve itinalı bir şekilde koparıyoruz. Akşama kadar kekiğin durumuna göre 3-4 kilo topluyoruz. Bu bitki çok faydalıdır. Bu yörede çoğu aile dağlarda çıkarak kekik toplar. Zor ve zahmetli bir iş sonrası dalından tek tek toplanan kekik filizleri evde iyice ayıklanır. Bir süzek içerisinde iyice yıkanır. Diğer bir kapta göz kararı miktarında zeytinyağı, limon tuzu karıştırılır. Bu karışımlarla beraber kekikler cam kavanozlara iyice bastırılarak ve mümkünse kapağın ağzına da hava almaması için üzüm yaprağı da konularak kavanozun kapağı iyice kapatılarak, saklanır. 2-3 ay bu şekilde bekletildikten sonra kahvaltıda yenilir" dedi.
Kekik toplayan Yusuf Kaya da, "Dağdan taze kekik toplayarak bunu evde gölgede kuruttuktan sonra yemeklerde ve et pişiriminde baharat olarak kullanıyoruz. Kekik yemeklerimize çok güzel bir tat veriyor. Dağ kekiğinin kokusu ve tadı harika. İmkânı olan herkesi dağlardan kendi elleriyle kekik toplamaya ve bununla yemeklerine güzel bir tat vermelerini öneriyorum" dedi.