Programda Manisa İl ve İlçe Kadın Kooperatifleri Koordinasyonu Başkanı Mübeccel Kafkaslı tarafından Manisa'daki kadın kooperatiflerinin mevcut durumu, faaliyetleri ve projeleri hakkında katılımcılara bilgi verildi. Kadınların üretim, istihdam ve dayanışma konularındaki başarıları üzerine konuşan Vali Özkan, kadın kooperatiflerinin toplumsal kalkınmaya katkı sağladığını vurguladı.
"KADIN KOOPERATİFLERİ ŞEHRİMİZ AÇISINDAN ÖNEMLİ"
Kadınların sosyal sorumluluk çerçevesinde bir araya gelerek oluşturduğu değerlerin önemine değinen Vali Özkan, "Dernekler, vakıflar, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, bu sorumluluğu taşır. Sivil toplumda, esasen empati ve fedakârlık en önde tutuluyor. Kadınlarında bu fedakârlık çok daha belirgindir. Hiçbir karşılık beklemeden yardım etmek, insanlara, topluma destek olmak, sivil toplumun özüdür. Bugün, kadınlar bu konuda çok daha fazla liderlik yapıyor. Sivil toplum kuruluşları, kamunun ulaşamadığı alanlarda hizmet vererek boşlukları dolduruyor. Bununla birlikte, kadınlarımızın kooperatifler kurarak ve meslek kuruluşları aracılığıyla hem kendilerine hem de çevrelerine yardımcı olmaları çok önemli. Bu hem şehirlerin kalkınması hem de yaşam kalitesinin artması açısından büyük bir katkıdır." şeklinde konuştu. Kadınların daha fazla eğitim alması, üretim yapabilmesi ve bu üretimi sürdürebilmesi için önemli hukuki düzenlemelerin yapıldığına dikkat çeken Vali Özkan, "Bu düzenlemeler sadece engelleri ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda kadınların fırsat eşitliğinden yararlanarak daha fazla katma değer üretmelerine olanak sağlar. Bu konuda, hükümetin ve ilgili bakanlıkların önemli destek programları vardır. Özellikle finansmana erişim konusunda yerel ve merkezi teşviklerle kadınlarımızın desteklenmesi çok daha fazla önemlidir. Finansmana erişim için eğitimler verilmektedir. Ayrıca, kadınların ürettiği yerel ürünlerin işaretlenmesi, markalaşması ve izlenebilirliği konusunda da ciddi çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bu, yalnızca yerel değil, dünya çapında talep oluşturmak için de çok önemlidir." dedi.
Kadınların daha fazla üretime katılması, istihdama dahil olması ve bilgi teknolojilerine ulaşabilmesi gerektiğini de ifade eden Vali Özkan, "hedefimizi net bir şekilde ortaya koyarak, bu hedefe giden yolda birlikte ilerlemeliyiz. İyi bir iletişim kurarak, bu iletişimden doğan sinerjiden hep birlikte faydalanacağız. Özellikle gençlerimizden de faydalanarak, onların bilgiye erişimlerinden ve dinamizminden yararlanarak, çok daha etkili sonuçlar elde edebiliriz. Kadın örgütleri ve dernekleri, bu konuda öncülük yapmakta ve bu yolculukta önemli bir rol oynamaktadır. Bu toplantının kadının üretimine, eğitimine ve sosyal sorumluluklarına katkı sağlamasını temenni ediyorum." dedi. Programda, kadın kooperatiflerinin faaliyetleri, bu faaliyetlerin etkin şekilde yürütülmesi ve arttırılarak yaygınlaştırılması hususunda değerlendirme ve bilgi alışverişinde bulunuldu.