Arsa üretimi olmadığı için konut fiyatlarının arttığını belirten Yaşar, maliyetler düştüğü takdirde fiyatlarında düşeceğini kaydetti. Başkan Yaşar, Soma'da 4,8 şiddetinde bir depremin meydana geldiğini ifade ederek, Somalı vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti, "Rabbim büyük depremleri yaşatmasın, deprem konusunda gereken tedbirleri almamız gerekiyor" dedi.
"MALİYETLERİN ARTMASI SATIŞ MALİYETLERİNE DE YANSIDI"
Son dönemlerde konut satışlarının Manisa genelinde olduğu gibi ülkemiz genelinde de düştüğüne dikkat çeken Başkan Yaşar, "Manisa'da özellikle imarla ilgili sıkıntılar vardı. 1/5000 binlik planlarla bu sorun tam çözülüyordu. O süreç İzmir Mimarlar Odası'nın dava etmesi sonucunda iptal edildi. Meclis gündeminde yeniden revizyon edilerek yürürlüğe girdi. 1/5000'lik planlar askıdan indirildi. Bununla ilgili yine bir mahkeme süreci var. İzmir Mimarlar Odası tekrar mahkemeye vermiş. Bu konuda mevcut belediye başkanımız konuyla ilgili mahkeme sürecinin beklenmesi noktasında bir irade beyan etti. Bizim konut sektöründeki en büyük sıkıntılarımızdan biri arsadır. Bunun yanında üretim maliyetlerimizin çok hızlı bir şekilde artması da en önemli sıkıntılardan biridir. İşçilik maliyetleri arttı. Maliyetlerin artması satış maliyetlerine de yansıdı. Aynı zamanda daireyi alacak olan, konut alacak olan insanların alım gücüyle ilgili sıkıntılar artıyor. Bizim toplumda en büyük problem tasarruf problemi. İnsanlarımız tasarrufla ilgili ciddi bir katkı sunmuyorlar. Tasarruflarını tam yapamıyorlar. Tasarruf tam yapamadıkları için binayı borçlanarak alıyorlar. Borçlanma maliyetleri mevcut kredi oranlarının çok yüksek olmasından dolayı çok yüksek durumda. Bu da dolaysıyla konut satışlarını birebir etkiliyor. Tabi bu bir süreç. Bunu bekleyip göreceğiz. Türkiye bir enflasyon ortamından geçiyor. İnşallah bunlar bir seviyeye düştüğü zaman bunlarda düzelecektir. O zaman inşaat sektöründeki bu sıkıntılar da çözülmüş olacaktır. Sonuçta bu maliyetlerin artış hızı yavaşlamakla birlikte halen devam ediyor" diye konuştu.
"MANİSA'DA KONUT ÜRETİMİ SON 4-5 YILDIR ÇOK DÜŞÜK"
Manisa'da konut açığının her geçen ün arttığını vurgu yapan Yaşar, "Manisa bir tarım şehri aynı zamanda bir organize sanayi bölgesi şehridir. Ve sürekli gelişen bir OSB'miz var. Manisa'da OSB ile çok ciddi yatırımlar var. Hali hazırda yatırım yapan büyük firmalar var. Bu büyük firmaların yanında KOBİ firmaları var. Bunlarla ilgili dışarıdan gelen yatırımcılarımız var. Bundan dolayı OSB'nin iyi gelişmesiyle birlikte konut açığı da artıyor. Manisa'da konut üretimi son 4-5 yıldır çok düşük. Tabi bunun çok sebepleri vardır. Arsa arzı, konut maliyetlerinin yükselmesi, satışlarla ilgili sıkıntılar, konut kredilerinin yüksek olması gibi birçok parametresi var bunun. Zaten üretim az olduğu için konut ihtiyacını karşılamıyor. OSB'lerde önümüzdeki dönemlerde 10 bin kişilik yeni bir istihdamdan bahsediliyor. 10 bin kişi demek 4 kişi ile çarptığımızda 40 bin kişi eder. Bu da ilk etapta yaklaşık 10 bin konut yapar. Mevcut zaten devam eden bir konut sıkıntısı var. Bu durumu da ilave ettiğinizde bu sıkıntı daha da büyür. Bu sorunu çözmek için ilk önce arsa arzının çok olması gerekir. Arsa maliyetlerinin düşmesi lazım. Bugün Manisa'da arsa sözleşmeye dayalı oranları yüzde 40-50 bandında olduğu görülüyor. Bunun yüzde 25'lere düşmesi demek konut maliyetlerini yüzde 15-20 hatta yüzde 30 civarında düşmesi demektir. Şunu söyle düşünün 5 milyonluk bir yerde yüzde 30 düşerse 3,5 milyona gelir. Bu da konut fiyatını ciddi manada çok etkiler. Konut fiyatlarını düşürürken vatandaşa da yansıması olur. Bunların olması için öncelikle arsanın bollaşması lazım, inşat girdi maliyetlerinin düşmezi lazım" diye konuştu.