EGE BÖLGESİ'NİN EN BÜYÜK 3'ÜNCÜ ÜNİVERSİTESİ
MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Ege Bölgesi'nin en büyük 3'üncü üniversitesi olduklarını ve 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 uygulama ve araştırma hastanesi, 1 lisansüstü eğitim enstitüsü ve 32 uygulama araştırma merkezi ile hizmet verdiklerini söyledi. Prof. Dr. Kibar, "46 binin üzerindeki öğrencimiz için 4500 civarında akademik ve idari personelimiz ile hizmet vermeye devam ediyoruz. Cumhuriyetin 100'üncü yılında hedeflerimizi Türkiye yüzyılı vizyonuna yakışır şekilde belirledik. En büyük hedefimiz Manisa CBÜ'yü her alanda lider ve marka olan bir üniversite haline getirmektir. Güçlü akademik ve idari kadromuzun yanı sıra öğrencilerimiz ile Manisa'nın gücü sayesinde bunu başaracağız. Cumhuriyetin değerlerine bağlı, milli manevi değerleri önemseyen ve savunan, kökleriyle irtibatı kuvvetli, idealleri olan bireyler yetiştirme çabamıza sizlerin sayesinde ulaşacağız. Bugüne kadar 166 bin mezun veren üniversitemizde şu anda 50 bine yakın öğrenci öğrenim görmektedir. Öğrencilerim uygulama derslerinin yanında iş yerinde çalışma şansı buluyor, iş hayatına daha güçlü şekilde hazırlanmaktadır" diye konuştu.
Rana Kibar, donanımlı öğrencilerin yetiştirilmesi için kulüp ve topluluklara önem verdiklerini söyledi. Prof. Dr. Kibar, "Başta mühendis adaylarımız olmak üzere tüm öğrencilerimize hizmet verecek olan laboratuvar kurulacak. Bu laboratuvar sayesinde yerli ve milli projelerde yer alacak öğrencilerimiz üniversiteden yetişmiş olarak mezun olacak. Manisa CBÜ Manisa'ya hizmeti misyon edinmiş bir üniversitedir. Manisa'nın sanayisi, kamu kurumları, yerel toplulukları, sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak ülkemizin kalkınma planına uygun şekilde araştırma ve inovasyon projelerini desteklemek hedeflerimiz arasında yer almaktadır" dedi.
MCBÜ Hafsa Sultan Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin her geçen gün hasta potansiyelinin arttığını kaydeden Rektör Kibar, fiziki şartları iyileştirmek için çalıştıklarını açıkladı. Üniversitenin akademik yıl açılış törenine katılan Tarım ve Orman Bakanlığı eski Bakanı Bekir Pakdemirli de konuşma yaptı. Pakdemirli, "İyi nesiller yetiştirmek hepimizin görevi. Ülkemiz gerçekten bir yarışın içinde. Son 50 senede ekonomik büyüklük olarak 15-25'inci sıralardayız. Bir yarış var. Yarışı kazanmak için bilgi toplumu olmamız lazım. Son 10 yılda belli bir yere geldik, orta gelir tuzağındayız. Bu tuzaktan çıkmamız lazım. Eğitim seviyemizi ileriyle doğru çekmediğimiz sürece ilk 10'a girme şansımız zordur" dedi.
Öğrencilerin ülkenin geleceği için önemine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Büyükşehir Belediyesi olarak üniversite ile her zaman iş birliği içinde olduklarını ifade etti. Ergün, "Manisa gelişen, büyüyen ülkemizin önemli şehirlerinden biridir. Üniversitemiz de önemli bir vizyona sahiptir. Eğitime önem veren geleceğe yönelik gayreti olan bir şehiriz. Eğitim öğretim dönemi boyunca Muradiye mahallesindeki yurt ile üniversite içindeki fakülteler arasında ücretsiz ring servisi hizmeti başlatıyoruz. Ayrıca Muradiye kampüsünde ve Muradiye öğrenci yurtlarının etrafında çevre düzenlemesi yapmaktayız. Bizler gençlerimiz için varız" dedi.
Açılış töreninde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, üniversitelerin meslek kazandırmanın yanı sıra öğrencilerinin kendini geliştirmelerini sağlayan evrensel kurumlar olduğunu söyledi.
Yenişehirlioğlu, "Sosyal ve beşerî kalkınmanın lokomotifi olan üniversiteler rekabetin itici gücünü oluşturur. Üniversitenin esas işlevi kültür aktarımına öncülük etmek, fikirler sistemini inşa etmek, toplumun seviyesini yükseltmektir. Üniversiteler toplumun ve hayatın tam merkezinde konumlanmıştır. Bilim alanında ileride olan asırların insanlık tarihine damga vurduğumuz dönemlerle aynı olması tesadüf değildir. Akademisyenler ülkemizin aydınlık yüzleridir, Türkiye yüzyılının güçlü mimarlarıdır. Öğrencilerimizin her biri medeniyet meşalesidir. Bugün dünyada söz sahibi olan, politikalara yöne veren ülkelerin en büyük özelliği nitelikli insan gücüne sahip olmalarıdır. Bu sebeple bilgi seviyemizi artırmak için düşünen, araştıran, sorgulayan, milli değerlere sahip çıkan, özgüveni yerinde bireyler olarak kendinizi yetiştirme sorumluluğunu hissetme mecburiyetindesiniz. Türkiye'nin bekası, mutluluğu, refahı için gece gündüz demeden çalışan, sizlere güvenen bireyler olarak kıvanç doluyuz. Sizler çalışıp azmettiğiniz, umutlarınızı ve geleceğimizi yeşerttiğiniz sürece bu vatan payidar olacaktır. Hocalarımız bu üniversitenin temel taşlarıdır. Eğitim alanında da Manisa'yı devrim niteliğindeki projelerle buluşturduk. Eğitim reformlarına yenilerini ekledik. Binası ve personel altyapısı tamamlanan onkoloji hastanesinin açılışı yakın bir zamanda gerçekleşecek. 2012 yılında kuruluş kararı alınan diş hekimliği fakültesinin inşası yönünde çalışmalar devam ediyor. Manisa sanayi, tarım ve hayvancılık noktasında öncü şehirdir. Tarımı daha da büyüterek sürdürmek zorundayız. Bu noktada ziraat fakültesi ihtiyacımızı tespit ettik, inşallah yakın zamanda ziraat fakültemizin müjdesini sizlerle paylaşmak isterim" diye konuştu.
Manisa Valisi Enver Ünlü de açılış töreninde konuşma yaptı. Vali Ünlü, akademik personele ve öğrencilere seslendi. Dünyada yaşanan iklim değişikliğinin, afetlerin öncelikli gündem olması gerektiğini ifade eden Vali Ünlü, "Üniversitemizin bu alanda kılavuz olma görevini yerine getireceğini, ülkemizin milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmek için çalışacağına inancımız tamdır. Manisa CBÜ eğitimdeki kalite anlayışını yansıtmaktadır. Üniversitemizin ulusal ve uluslararasında kalite anlayışını sürdüreceğinden şüphemiz yoktur. Gençlerimiz gece gündüz demeden çok çalışın. Sizlere inanıyoruz, güvenimiz var. Milletimiz, devletimiz tüm imkanlarını sizler için seferber ediyor" dedi.
Konuşmaların ardından üniversitenin öğretim üyelerine makale performans ödülleri verildi.