Eski Mısır, 1900'lerin başından bu yana ortaya çıkan piramitler, mumyalar ve kral hazineleriyle yüzlerce gizemin konusu haline geldi. Fakat öyle biri var ki; yıllardır sebebi çözülemiyor. "Çığlık Atan Kadın" adlı mumya, Mısır'ın Deir Elbahari kentinde kraliyet mimarının ailesine ait bir mezarda keşfedilmiş, fakat mumyalanırken neden "çığlık" attığı çözülememişti. Son günlerde elde edilen bir bilgi ise binlerce yıllık bu gizeme ışık tutuyor.
Çığlık atan kadını tipik mumyalamadan ayıran şey, iç organların çıkarıldığı bilinen yöntemin aksine tüm organlarının hala vücudunun içinde olmasıydı, ki bu bilim insanları için oldukça şaşırtıcıydı.
Başlangıçta dikkatsiz mumyalamanın ağzını kazara açık bıraktığı düşünüldü. Ancak şimdi yeni bir bilimsel analiz farklı bir cevap verdi. Kahire Üniversitesi'nden bir araştırmacı olan Sahar Saleem'e göre, bu "kadavra spazmı" adı verilen bir durum.
Şiddetli veya aşırı stresli ölüm vakalarında ölüm anında oluşan nadir bir kas sertleşmesi biçimi. Bu, acı içinde çığlık atarak öldüğü anlamına geliyor.
Saleem ve yardımcı yazarı Dr. Samia El-Merghani, Frontiers in Medicine dergisinde yayımlanan bir dergi makalesinde, mumyayı bilgisayarlı tomografi (BT) tarama teknolojisi ve X-ışını kırınımı analizi kullanarak nasıl "sanal olarak parçalara ayırdıklarını" ve cildini, saçını ve uzun siyah peruklarını incelediklerini açıkladılar.