İsrail tarafından gerçekleştirilen siber saldırıda 17 Eylül Salı günü Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandıkları çağrı cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı. Yüzlerce kişinin yaralandığı olay gündemde büyük yankı uyandırdı. Çağrı cihazlarına benzer donanımdaki cep telefonlarının da uzaktan patlatılıp patlatılamayacağı arama motorları üzerinde araştırılıyor. Peki, cep telefonları uzaktan patlatılabilir mi?
Lübnan'daki İsrail kaynaklı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 2'si çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 300'ü ağır toplamda 2 bin 800 kişinin yaralandığı açıklandı. Teknolojik aletlerin hayatımızın merkezinde konumlandığı çağda cep telefonlarının birer siber silaha dönüşüp dönüşmeyeceği merak konusu oldu. Alanında profesyonel siber güvenlik uzmanları konuyla ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte, konuyla ilgili ayrıntılar haberin devamında…
CEP TELEFONLARI UZAKTAN PATLATILABİLİR Mİ?
Geçtiğimiz dönemlerde bataryaları ısınarak patlayan bazı telefonların haberlerine şahit olundu. Uzaktan müdahale ile bir cihaza kapasitesi dışında enerji yükü göndererek patlamasına sebep olacak siber saldırı yöntemleri mümkün.Bütün elektroniklere casus yazılım yüklenmesi mümkün.
Siber güvenlik uzmanları, özellikle lityum iyon piller içeren elektronik cihazlar için geçerli olan bu yöntemlerde, siber saldırısıyla işletim sistemi ya da donanım kontrollerine uzaktan erişim sağlayarak patlama gerçekleştirilebileceğini açıkladı.
YERLİ SİBER GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda, Jandarma ve Emniyet teşkilatlarına yeni araçların hizmete alımı dolayısıyla düzenlenen törende konuştu.Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in siber saldırılarına ilişkin savunma sanayi yatırımlarının çok önemli olduğunu vurgulayıp "Lübnan'a karşı düzenlenen siber terör saldırılarıyla bunun ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gördük." diyerek yerli siber güvenlik önlemlerinin altını bir kez daha çizdi.