Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki 8 bin yıl öncesinden kalan Höyük'te, 3 yıldan beri yapılan arkeolojik kazıların heyet başkanı Prof. Dr. Gökhan Fidan, "Bir arkeoloğun silahı elindeki malasıdır" dedi.
8 bin yıllık geçmişi ile Kütahya'nın en eski yerleşim yeri olan Tavşanlı Höyük'te 50 hektara yayılan yerleşim alanıyla Batı Anadolu'nun en büyük yerleşim yerlerinden bir tanesi olan bölge, yapılan kazılarla en eski kültürleri açığa çıkarıyor.
DÜNYADA YILIN ARKEOLOJİ KEŞİFLERİ İÇİNDE İLK 10'A GİREN KAZILAR
Kazı başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan sözlerine şöyle devam etti: "2022 yılında Türkiye'de ve Dünya'da yılın arkeoloji keşifleri içerisinde ilk ona giren Kütahya, arkeoloji tarihine damga vuracak gelişmelere sahne oldu. 'Kütahya'nın kalbi' olarak bilinen 8 bin yıllık geçmişe sahip Tavşanlı Höyük'ünde şimdiye kadar hiç bilinmeyen bir krallığın izlerine rastlandı. Tavşanlı Höyük'ün 50 hektara yaklaşan boyutuyla bugüne kadar bilinmeyen bir krallığın başkenti olduğunu düşünüyoruz. Höyüğün, Luvilere ait bir şehir olabileceğini değerlendiriyoruz."
Yapılan açıklamada kazıların halen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Tavşanlı Belediyesi işbirliği ile devam ettiği ifade edildi.