Altınoluk Kırsal Mahallesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ege Üniversitesi tarafından Edremit Belediyesinin desteğiyle 16 yıldır aralıksız devam eden Antandros Antik Kenti kazı çalışmalarında sezon sonuna yaklaşılırken kente bitişik 8 dükkana ulaşıldı.
Antandros Kazı Başkan Vekili uzman arkeolog Rabia Aktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gürcan Polat'ın başkanlığını yürüttüğü kazı çalışmalarında yaklaşık 50 kişilik ekibin görev aldığını, akademik yılın başlamasıyla öğrencilerin bölgeden ayrılmasının ardından 10 kişilik arkeolog ekibin bölgedeki çalışmalara devam ettiğini söyledi.
Temmuz ayında İzmir'den 25 kişilik ekiple kazı alanına geldiklerini bildiren Aktaş, şöyle konuştu:
"Bu seneki yamaç ev Roma villasına ilişkin çalışmalar, daha çok yamaç evin giriş kapısını bulabilmek, mekanın sınırlarını belirleyebilmek adınaydı. Güneyinde yaptığımız çalışmalarda yapıya ait 8 dükkana denk geldik. Bu dükkanların da ikisinin üzeri şu an açılmış durumda. Bunlarda tama yakın sağlamlıkta kaplar ele geçti. Bu dükkanların daha çok kozmetik, seramik ürünlerinin satışı için kullanıldığı anlaşılıyor. Özel bir yapı. Bu da kamu yapısı değil, kişiye özel dükkanlar.
Bu seneki çalışmalar bayramdan sonra Edremit Belediyesinin desteğiyle devam ediyor. Ekibimiz biraz küçüldü, öğrencilerimiz okuluna geri döndü. Şimdilik 10 kişilik bir ekiple devam ediyoruz. Hem dükkanların açığa çıkarılabilmesi hem de dükkanların açıldığı bir ara sokak bulabilmek için çalışmalarımız devam ediyor. Büyük ihtimalle kasıma kadar buradayız."
"O dönemde de kadınlar bu tür şeylere meraklıymış"
Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Gülçin Cömert de antik kentle ilgili kamulaştırma çalışmalarının hızlandırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Kazı çalışmalarımızda her yıl farklı buluntularla karşılaşıyoruz. Bu yıl bizi sevindiren farklı bir gelişme oldu. Yaklaşık bin 200 metrekare büyüklüğündeki Roma villasının hemen alt kısmında dükkanların izlerine rastladık. Bunlar o dönemin kozmetik, gıda ve seramik ürünlerinin satıldığı dükkanlar. Demek ki o dönemde de kadınlar bu tür şeylere meraklıymış. Heyecanla diğer buluntuları bekliyoruz." diye konuştu.
Kamulaştırma sorunu nedeniyle kazı alanının genişletilemediğini aktaran Cömert, "Bölgenin kalkınması turizm ve zeytinde ise bunun uluslararası boyutu, Antandros'tan geçiyor." şeklinde konuştu.
Mozaikleriyle ünlü, Kaletaşı tepesinin batı yamaçlarında yer alan antik şehirdeki arkeolojik buluntular milattan önce 7-8. yüzyıla kadar uzanıyor. Kazılar sırasında Roma dönemine ait mozaiklerle bezenmiş bir villaya, kanalizasyon ağına ve pek çok lahite rastlanan antik kentin adının, Troia savaşı sırasında da geçtiği biliniyor.