Uzun yıllardır Kurtuluş Savaşı zamanında Çanakkale Cephesi'nde neler yaşandığı ile ilgili araştırma yapıp kitaplar yazan matematik profesörü Haluk Oral, 23 Aralık Çarşamba günü Atatürk Kitaplığı'nda "Bir Kırılma Noktası: Çanakkale" başlıklı tebliğini sunacak. Konferansta Oral; Çanakkale Cephesi'nin açılışı, savaşta cephede neler yaşandığı ve Çanakkale Cephesi'nin siyasi, askeri ve ekonomik durumunu genel olarak ele alıp katılımcılara aktaracak. Tarih meraklılarının ilgiyle takip edeceği programda, akıllarda kalmış sorular cevaplarını bulacak.
"Birinci Dünya Savaşı'nın 100. Yılı Konferans Dizisi II" programı, her ay başka bir konuk ile dönemin olaylarına açıklık getirmeye devam edecek.
Haluk Oral kimdir?
Tarih ve edebiyat tutkunu Haluk Oral, 1957 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nü 1978'de bitiren Oral, Boğaziçi Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı. 1989'da Kanada'da Simon Fraser Üniversitesi'nde doktora öğrenimini tamamladı. Bir yıl ABD'de konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. 1990'dan beri Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyeliği görevini yürüten Haluk Oral, 1997'de profesör oldu. Emekli olduktan sonra Bahçeşehir Üniversitesi'nde görev yapan Oral, daha sonra bu görevinden ayrıldı. Matematik profesörü olmasına rağmen tarihe ve edebiyata büyük bir merakı olan araştırmacı Haluk Oral, Türkiye'nin en büyük imzalı kitap koleksiyonuna sahiptir. Yaklaşık 20 yıldır Çanakkale Cephesi'ni araştıran yazarın başlıca kitapları şunlardır: "Çanakkale 1915", "Arıburnu 1915", "Şiir Hikâyeleri", "Bir İmzanın Peşinden" ve "Bir Roman Kahramanı Orhan Veli".