Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Assos Antik Kenti'nde bu yıl yapılan kazılarda, 2 bin 300 yıl önce şehre girmek için bekleyen kişilerin zamanlarını değerlendirmek amacıyla "üç taş" oyunu oynadığı belirlendi.
Antik kentteki kazıların başkanlığını yürüten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazıların başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Çanakkale Valiliği, GESTAŞ AŞ, Türk Tarih Kurumu ve Ayvacık Belediyesi Başkanlığınca desteklendiğini söyledi.
Kazıların bu yıl çok farklı alanlarda sürdürüldüğünü, bunlardan en önemlisinin, kentin batısında yer alan ve her iki tarafı da kuleli kapı olduğunu aktaran Arslan, "Kapının bulunduğu bölgede kazılar sürdürüldü. Kazılar sonrasında her iki kulenin önündeki meydanın düzgün kesilmiş taş bloklarla döşendiğini gördük. Yine kulelerin yanında gelen kişilerin beklemesi için yapılmış bankların varlığını belirledik" dedi.
Arslan, sosyal yaşamın oldukça hareketli olduğu bölgeye, ziyaret ve ticaret yapmak amacıyla gelerek şehre girmek için bekleyenlerin zamanlarını değerlendirmede oyunlara ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, "Yürüyüş yolundaki taşlara yel değirmeni şeklinde üç taş oyunu oynanması için şekiller kazınmış. Bu da en azından 2 bin 300 yıl önce buraya gelen kişilerin boş zamanlarını değerlendirmek için bu tür oyunları oynadıklarını gösteriyor. Benzer oyunların oynandığını Roma dünyasında görüyoruz" diye konuştu.
İki kişiyle oynanan 'üç taş' oyununda her oyuncunun üçer taşı bulunur. Oyuna başlarken oyunculardan biri, taşını kesişim noktasına koyar ve sıra diğer oyuncuya geçer.
Oyundaki amaç, her oyuncunun kendi taşlarını, kesişme noktalarına yerleştirerek yatay, dikey ya da çapraz yönde sıra oluşturmaktır. Elindeki üç taşla üçlü bir sıra oluşturan oyuncu, oyunu kazanır.