İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA)'nin Malezya Hükümeti ve Restu Vakfı işbirliği ile düzenlediği Putrajaya Uluslararası İslam Sanatları ve Kültür Festivali 2015 (PIIACUF 2015) bu yıl "İpek Yolu ve Baharat Yolu Hazineleri" teması ile gerçekleştirildi. İslam kültür ve sanatının parlaklığını vitrine taşıyan PIIACUF 2015 programı kapsamında IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren de " İslam Medeniyetinde Sanat" konulu bir konuşma yaptı.
Malezya'nın Kuala Lumpur'dan sonra siyasi başkenti sayılan Putrajaya geçtiğimiz günlerde Uluslararası İslam Sanat ve Kültür Festivali ( PIIACUF 2015)'ne ev sahipliği yaptı. İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), Malezya Hükümeti ve Restu Vakfı işbirliği ile düzenlenen PIIACUF 2015'e katılan ülkeler arasında; Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Kuveyt, Cezayir, İran, Çin, Endonezya, Tunus ve Malezya yer aldı. PIIACUF 2015 Festivali ile İslam kültür ve sanatının tanıtılması ve İslam kültür ve sanatına ilgiyi artırarak, bu alandaki çalışmalara öncülük edilmesi hedefleniyor.
PIIACUF 2015 Festivali'nde pek çok etkinlik ve aktivite düzenlendi. İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), Osmanlı döneminde Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevere ile ilgili Haremeyn Sergisi'nde ziyaretçilerle buluşturdu. PIIACUF 2015 programı kapsamında IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren "İslam Medeniyetinde Sanat" konulu bir konuşma yaptı.
Ayrıca Guinnes Rekorlar Kitabı'na aday 1 kilometrelik hat eserin kaydı PIIACUF 2015 Festivali'nde yapıldı. İslami gerçekleri ve tarihi üzerine bir sergi ve Uluslararası Kitap Fuarı festivalde yer aldı. Restu Vakfı tarafından uluslararası sanatçıların katıldığı moda gösterileri, kültürel gösteriler, el sanatları gösterileri, çocuklara özel sanat etkinlikleri ve çeşitli aktiviteleri gerçekleştirildi.
IRCICA Hakkında
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)'nın ilk kültürel alt organı olan IRCICA faaliyetlerine 1979 yılında başlamıştır. Kuruluş, İslam medeniyetinin ve Müslüman milletlerin kültürlerinin daha iyi tanınmasına katkıda bulunmayı, bu medeniyetin tarihi ve günümüzdeki yönlerinin dünya kamuoyundaki imajını iyileştirmeyi amaçlamaktadır.
IRCICA, dünyanın çeşitli bölgelerinde İslam medeniyetinin ve Müslüman milletlerin tarihi hakkında araştırma, yayın ve kongreler düzenlemektedir. İslam kültür ve medeniyeti sahasında çalışan araştırmacılar için kaynak oluşturan elyazması ve basılı eserlerin, arşiv belgelerinin ve diğer kaynakların bibliyografya ve kataloglar hazırlanmaktadır. Şehirlerin ve anıtların incelenmesi ve korunması amacıyla faaliyetler planlamakta, öneriler ortaya koymakta ve mimari atölye çalışmalarını, restorasyon ve koruma çalışmalarını yürütmektedir. İslam mimarisi konusunda yarışmalar düzenlemekte ve yayınlar hazırlamaktadır. İslam dönemi arkeolojisi araştırmaları ve kazıları konusunda işbirliğini ve bilgi alışverişini arttırmak, problemlerini gözden geçirmek, IRCICA'nın çalışma programları arasında yer almaktadır. IRCICA'nın sanat sergileri birçok dalda sanatçıları teşvik etmekte, eserleri tanıtmak amacıyla merkez salonunda ve çeşitli ülkelerde sergiler düzenlenmektedir. Üye ülkelerin geleneksel el sanatları hakkında seminerler, festivaller düzenlemek, yayınlar yapmak; el sanatları üretiminin ekonomik, kültürel ve sosyal yönlerini incelemek ve bu üretim sektörünün korunması ve geliştirilmesi için tavsiyelerde bulunmak El Sanatları Programının amaçlarını teşkil etmektedir.
IRCICA Kütüphanesi Koleksiyonu'nda; 81 bin kitap, nadir eser ve tez, 2 bin 30 başlıkta , 20 bin cilt ve 115 bin sayı süreli yayın, 4 bin 100 ayrı basım, 10 bin 300 gri yayın, 1660 harita dışında 180 bin arşiv belgesi bulunmaktadır. IRCICA Kütüphanesine internet üzerinden de ulaşılabilmektedir. Tarihî fotoğraf arşivinde 19. yüzyıl sonu -20. yüzyıl başı döneminde İslam ülkelerinde şehirleri, anıtları, sosyal hayattan kesitleri gösteren 38.000 fotoğraflık Yıldız Albümlerinin yeniden basımları bulunmaktadır. IRCICA arşivinde toplam 65 bin fotoğraf bulunmaktadır. IRCICA faaliyetlerini Tarihi Yıldız Sarayı'nda sürdürmektedir.