Yeni Türkiye söyleminin nasıl gerçeğe dönüşebileceğini, sivil toplumun bu süreçte üstlenmesi gereken rolleri, çeşitli alanlarda devletten beklenen adımların neler olduğunu sivil toplum örgütlerinden gazetecilere, siyasetçilerden akademisyenlere kadar pek çok alandan uzmanla birlikte ele alan dergide, röportajlar ve makalelerle 'Yeni Türkiye' konusu derinlemesine işleniyor.
TOPLUM ARTIK SEYİRCİ OLMAK İSTEMİYOR
Sultan Işık'ın hazırladığı röportajda gazeteci Etyen Mahçupyan, önümüzdeki dönemin bir yeniden inşa süreci olduğunu söylüyor ve hangi hükümet olursa olsun en az 10 seneye bakan bir perspektifin üretilmesi ve bunun da toplumla paylaşılması gerektiğini vurguluyor. Toplumun artık seyirci olmak istemediğini, işlerin parçası olmak istediğini söyleyen Mahçupyan, "Türkiye'nin esas meselesi uzun vadede baktığımız zaman bence siyasi değil daha çok toplumsal" diyor.
OKUL HER ŞEY DEĞİLDİR!
Beytullah Çakır'ın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'yla yaptığı röportajda, eğitim sisteminin sorunları ele alınıyor. Ders seçimlerinin merkezi anlayıştan ve dayatmadan uzak, çoğulculuğa imkân veren bir anlayışla yapıldığını söyleyen Avcı, eğitimde normalleşme sürecinin yeni yeni sağlandığını hatırlatıyor. "Okul her şey değildir. Geleneksel değerler; sokak, şehir, dinî merkezler; sosyal iletişim imkânları da bir eğitim imkânı ve vasatıdır" diyen Nabi Avcı, okulun bütün imkânları destekleyen bir eğitim anlayışıyla hareket etmesi gerektiğini vurguluyor.
'YENİ TÜRKİYE' ESKİMEDEN YAPILACAKLAR
Lacivert'in Yeni Türkiye sayısında alanında uzman pek çok kişinin makaleleri ve röportajları yer alıyor. Yazılarda, bugüne kadar nelerin yapıldığı ve bugünden sonra yapılması gerekenler öne çıkarılıyor, Yeni Türkiye'nin hangi temeller üzerine oturacağı meselesi tartışılıyor.
Eğitim, mültecilik, hukuk, sosyal politikalar, çevre, azınlıklar, kadın erkek ilişkileri, parlamenter sistem, kültürel diplomasi gibi başlıklar üzerinden röportajlar ve makalelerle 'Yeni Türkiye' konusu tüm boyutlarıyla işleniyor.
Lacivert'te yer alan yazı ve röportajlardan bazıları: Prof. Adem Sözüer'in hukuk reformları sürecinde kişi hak ve özgürlükleri başlıklı makalesi; Bünyamin Esen'in Türkiye'de sosyal politikanın dönüşümü başlıklı analizi; Prof. Haluk Alkan'ın parlamenter sistemin sorunları üzerine başlıklı makalesi; 'Yeni Türkiye' eskimeden yapılacaklar; Fatmanur Altun'un değişen Türkiye'de kadın ve erkek ilişkileri üzerine yazdığı makale; H. Hümeyra Şahin'in Yeni Türkiye eskimeden yapılacaklar başlıklı analizi, Meryem İlayda Atlas'ın Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin durumunu incelediği makale ve TİKA Başkanı Serdar Çam röportajı; Remzi Kopar'ın çevre politikaları üzerine yaptığı araştırma ve şair Mevlana İdris röportajı; Zeynep Bayramoğlu'nun Yedi Cihan Kadınları röportajı; Beytullah Çakır'ın Kürt meselesi üzerine yaptığı araştırma; Haşmet Babaoğlu ile 3 soru 3 cevap; Taha Kılınç'ın kaleminden Fas gezi yazısı, Nagihan Haliloğlu'nun Michel Houllebecq'in Teslimiyet romanı üzerine yazdığı bir eleştiri; H. Sena Kural'ın hazırladığı Ulviye Mevlan portresi.
'İkna odası' konuşmalarında bu ay eğitimci Yavuz Yiğit ve ekibiyle eğitim üzerine yapılan konuşma, iyi şeyler yapmak için fırsatlar sunan İyi Şeyler Ajandası, kitap tanıtım sayfaları gibi daha pek çok yazının, makalenin, hikâyenin ve haberin yer aldığı Lacivert Dergi, 14'üncü sayısında okurunun karşısına yine oldukça iddialı ve kaliteli içerikle çıkıyor.