Türk sinemasının unutulmaz senaristlerinden Ayşe Şasa, son yolculuğuna uğurlandı.
Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınan cenaze namazına, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, eski milletvekillerinden Süleyman Gündüz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak ile Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Şerif Mardin, Prof. Sami Şekeroğlu, Safa Önal, Yılmaz Atadeniz, Mesut Uçakan, Sevin Okyay, İskender Pala, Hasan Kaçan, Ulvi Alacakaptan ve Ahmet Yenilmez'in de aralarında bulunduğu çok sayıda yönetmen, yazar, oyuncu ve akademisyen katıldı.
Cenaze töreninde Ayşe Şasa'nın kardeşi Aziz Şasa, taziyeleri kabul etti.
Kılınan cenaze namazının ardından Şasa'nın cenazesi defnedilmek üzere Sahrayıcedit Mezarlığı'na götürüldü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak, vefat eden Ayşe Şasa'ya ilişkin, "Çok büyük bir kayıp. Hayat hikayesi hepimize ibret olacak bir hikaye. Çok zorlu bir yaşam. Doğrusu yaşadığı gitgeller, çocukluğundan itibaren yaşadığı sorunlar biraz Türkiye'nin de hikayesi" dedi.
Türk sinemasının unutulmaz senaristlerinden Şasa'nın cenazesine katılanlar, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Şasa'nın ağabeyi Aziz Şasa, çok değerli bir insanı, ailesinin çok değerli bir ferdini kaybettiğini belirterek, "Acımız çok büyük. Son dönemlerde bizden istediği her şeyi yerine getirdik, vasiyetlerini de yerine getireceğiz" ifadesini kullandı.
Başbakan Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak da Ayşe Şasa ile birebir tanışma imkanı olmadığını ancak tedavi sürecini yakından takip etme imkanı bulduğunu kaydetti.
Albayrak, "Çok büyük bir kayıp. Hayat hikayesi hepimize ibret olacak bir hikaye. Çok zorlu bir yaşam. Doğrusu yaşadığı gitgeller, çocukluğundan itibaren yaşadığı sorunlar biraz Türkiye'nin de hikayesi. Bu noktada etkilendiğimiz bir şahsiyet, bireysel olarak. Yazarlık ve senaristlik tabi ayrı bir şey, hepimiz için bir kayıp. Rabbim ailesine sabır versin. Sevenlerine, dostlarına sabır versin" diye konuştu.
Ayşe Şasa kimdir?
İstanbul'da 1941'de doğan Ayşe Şasa, şimdiki adı Robert Koleji olan Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nden 1960'ta mezun oldu.
Senaristliğe 1963'te başlayan Şasa, 1980'li yıllarda geçirdiği ağır bir rahatsızlık sonrası sinema piyasasından 10 yıl boyunca çekildi.
"Son Kuşlar", "Ah Güzel İstanbul", "Utanç" ve "Gramofon Avrat" gibi filmlere senarist olarak imza atan Şasa'nın, 1993'te sinemayla ilgili "Yeşilçam Günlüğü" adlı denemeleri yayımlandı. "Delilik Ülkesinden Notlar" isimli eseri Şubat 2003'te piyasaya sunulan Şasa'nın çok sayıda kitabı ve senaryo eseri var.