Doğanın içerisinde kendine özgü yapısıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen tarihi Sümela Manastırı'nı bu yıl 500 bin kişinin ziyaret edeceği tahmin ediliyor. Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, yaptığı açıklamada, Maçka ilçesi Altındere Vadisi'nde Karadağ'ın eteğinde kayalar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı'nın, kent turizmi açısından Uzungöl ile önemli olduğunu söyledi.
Manastırda, 88 yıl aradan sonra 2010'da başlatılan ve yılda bir kez düzenlenen ayinlerin tanıtıma büyük katkı sağladığını vurgulayan Vali Öz, "Kültürel açıdan cazibe merkezi olan Sümela Manastırı'nı, ziyaret edenlerin sayısı her yıl önemli miktarda artırıyor. Bölgemiz, doğal, tarihi, kültürel ve folklorik değerlerin birlikte değerlendirilip bir ürüne dönüştürülmesi halinde turizm açısından daha da cazip hale gelecek. Biz de bunun sağlanması için bir dizi çalışma yürütüyoruz" dedi.
Şehir merkezine 40 kilometre mesafede ve 1300 rakımda yer alan Sümela Manastırı'nı ziyaretçilerin daha iyi tanıması açısından dijital rehber uygulaması için çalışma başlattıklarını anımsatan Öz, "Manastıra gelen yerli ve yabancı turistler rehberler eşliğinde gezdiriliyor ancak tek ya da ailesiyle gelen turistler bu imkandan faydalanamıyor. Oluşturacağımız dijital rehberle Sümela'yı ziyaretçilere daha iyi tanıtmayı amaçlıyoruz. Bir süre önce çalışmalarına başladığımız uygulamada önemli mesafe aldık. Uygulamayı yakında hayata geçirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
Trabzon'un her geçen yıl Türkiye ve Karadeniz'de turizmde söz sahibi olmaya başladığını ifade eden Öz, şöyle devam etti: "Geçen yıl Trabzon'a yaklaşık 2 milyon 710 bin ziyaretçi geldi. Bunun yaklaşık 635 bini yabancılardan oluşuyor. 2012'de kente gelen turist sayısı ise 2 milyon 500 bin. Bu bize turizmdeki artışın devam ettiğini gösteriyor. 2013 yılına baktığımızda bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 artış yaşandı. Sümela Manastırı'nı ise geçen yıl yaklaşık 400 bin turist ziyaret etti. Bu yıl ise rakamın 500 binin üzerinde olmasını bekliyoruz."
Manastıra öğrenci akını İlkbaharla adeta yeşilin binbir tonuna bürünen Sümela Manastırı ve çevresi, bugünlerde adeta öğrencilerin akınına uğruyor. Türkiye'nin farklı illerindeki üniversitelerden turlarla kente gelen öğrenciler, manastırı ziyaret etmeden dönmüyor. Manastırın patika yolunda kemençe ve yöresel ezgilerle karşılanan öğrenciler, bol bol fotoğraf çektirip manastırdaki görevlilerden bilgi alıyor, dönüşte ise güzergahtaki restoranlarda Trabzon'a özgü yemeklerden tadabiliyor.