2010 yılında yayınladığı "Yesterday" albümünde yabancı klasikleri Göksel, Teoman ve Şebnem Ferah gibi isimler ile düetler yapan Gökcan Sanlıman, bu kez tamamı yeni şarkılardan oluşan ve söz-müzkleri kendisine ait olan ikinci stüdyo albümü Soğuk Temmuz'la ile karşımızda. Teoman prodüktörlüğünde hazırlanan ve Avrupa Müzik etiketi ile yayınlanan "Soğuk Temmuz"u ve hakkında merak edilenleri,
Gökcan Sanlıman'la konuştuk.
Yeni başlayanlar için ufak bir "Gökcan Sanlıman" özeti geçmeniz mümkün müdür?
Müziğe olan ilgim, ortaokul yıllarında gitar çalarak başladı. İtalyan Lisesi'nden mezun olduktan sonra Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları bölümüne girdim Bu arada müzikle hep yakından ilgiliydim ve kendi şarkılarımı yazmaya başlamıştım. Üniversiteyi bitirdikten sonra kendime bir grup kurup sahneye attım kendimi. Neticesinde 2010 yılında Teoman, Göksel ve Şebnem Ferah gibi önemli müzisyenlerle düet yaptığım, "Yesterday" isimli Türkiye'de kaydedilmiş ilk yabancı cover albümü yaptım. Geçen zaman zarfı içinde ise kendi şarkılarımı olgunlaştırıp "Soğuk Temmuz" albümünü hazırladım.
"Kaldım onsuz, acım sonsuz…" Albüme de ismini veren 'Soğuk Temmuz' şarkısından bahsedebilir miyiz biraz?
"Soğuk Temmuz" bu albüm için yazdığım ilk şarkı… Bunun yanı sıra albümün genel havasını yansıtan bir şarkı olması nedeniyle adını verdi albüme. Aşk şarkısı gibi algılanıyor ama sevdiğim bir yakınımı kaybettiğim dönemde ortaya çıkmış bir parçadır.
İlk 'Cover' albümünüzden sonra sizi kendi şarkılarınızla buluşmayı bekleyenlerin hasreti de son bulmuş oldu! Nasıl hissediyorsunuz?
Uzun zamandır hayalini kurduğum bir şey olduğu için her şeyden önce mutluyum. Kendi şarkılarını söylemenin hissettirdiği duygu bambaşka. Umarım, dinleyenler de benimle aynı heyecanı hissederler.
Orada Şebnem Ferah, Teoman, Göksel gibi isimlerle düet çalışmalar olmuştu. Bu albümde bu düet olmaması bilinçli bir tercih mi?
Hayır, bilinçli bir tercih değil aslında öyle gelişti. "Soğuk Temmuz" da çok beğendiğim kadın vokallerden Aylin Aslım bana eşlik ediyor.
Sesinizi Teoman'a benzediğine dair dinleyici yorumları da var. Siz nasıl bakıyorsunuz bu duruma? Teoman albümün ve hayatınızın neresinde?
Ben çok gocunmuyorum. İnsan algısı öyledir; sadece Türkiye'de değil dünyada da öyledir. Kulak bir yere kadar… Sonuçta 1500 tane insan sesi yok. Bir de benim durumum başka bir durum. Ben küçükken de Teoman hayranıydım. Kulakta bir şekilde illa ki kalıyor ama zaman geçtikçe, siz de şarkı söyledikçe kendi yorumunuzu buluyorsunuz. Sanatçıların ilk albümüne bakın, etkilendiği birine yakındır ama zaman geçtikçe herkes kendi yolunu çizer. O bakımdan gelen yorumları dikkate alıyorum. Hala vokal tarafında kendi yolumu bulmaya çalışıyorum. Diğer taraftan da Teoman, albümün prodüktörü her şeyden önce, etkisinin hissedilmesi doğal bana kalırsa. Bunun yanı sıra müzikal zevklerimiz uyduğu için birbirimizi iyi anlıyoruz bu bakımdan onunla çalışma fırsatı bulduğum için şanslıyım.
Albümle ilgili gelen tepkiler nasıl?
Çok güzel tepkiler alıyorum, çok mutluyum.
Albümde sizin için öne çıkan bir şarkı var mı?
Hepsinin yeri ayrı ama "Ayşe" daha öne çıkan bir şarkı diyebilirim… Teoman'ın da favorisi "Ayşe"dir albümde.
Albümün oluşum sürecinde en çok aklınızda kalan hikâye ne oldu?
Çok hikaye var anlatılacak, buraya sığdıramam ama benim için işin en zevkli tarafı enstrüman kayıtları oldu kafanızda yarattığınız bir melodinin hayata geçmesi çok değişik bir duygu.
Gökcan Sanlıman tarzını nereye koymak istersiniz?
Benim için müzikte sözler ve anlatım biraz daha önemli tabi ki müzikalite ye çok dikkat ediyorum ama müziği türlere göre ayırt etmiyorum. Benim müziğimi pop olarak adlandıran da var rock olarak adlandıran da… Ben ikisinin arasında bir yerlerde geziniyorum diyebilirim.
Albümü tek bir kelimeyle anlatmanızı istesem hangi kelimeyi seçerdiniz?
Yeni
Sizi canlı dinlemek isteyenler ve daha yakından takip etmek isteyenler için sosyal medya hangi adreslerle size ulaşabilir?
İnternet sitem www.gokcansanliman.com üzerinden, Facebook'tan Gökcan Sanlıman adıyla Twitter'da ise @Gökcansanliman adresinden bana ulaşabilirler.
GÖKCAN SANLIMAN KİMDİR?
22 Aralık 1985 İstanbul doğumlu Gökcan Sanlıman, orta ve lise öğrenimini İtalyan Lisesi'nde tamamladıktan sonra 2009 yılında Bilgi Üniversitesi "Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi" bölümünden mezun oldu. Halen Bilgi Üniversitesi'nde "Kültür Yönetimi" bölümünde yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir.
"Soğuk Temmuz"
Gökcan Sanlıman'ın, TEOMAN prodüktörlüğünde hazırlanan albümü "Soğuk Temmuz" Aralık 2012 yayımlandı. Süpervizörlüğünü Haluk Kurosman, aranjörlüğünü ise Noyan Erdal ve Gökcan Sanlıman üstlendiği 10 şarkıdan oluşan albümde söz ve müziklerin tamamı Gökcan Sanlıman'ın kendisine ait. ("Mutlu Yollara", "Soğuk Temmuz", "Serseri Kalp", "Nasıl İstersen Öyle Olsun", "Açık Saçık Yaramazlık", "Ayşe", "Öp de Geçsin", "Hayrola", "Uyku Tutmadı", "Şerefine")
TEOMAN "Soğuk Temmuz" için ne diyor?
"Gökcan'la ben uzun zamandır yakınız zaten. Geçen sene ben kendi müziğimle ilgilenmemeyi seçtiğim dönemde Gökcan'ın albümüne yoğunlaştık. Şarkılarını birkaç senedir biliyor, seviyordum. Fakat direkt bir şekilde karışmadım müziğe. Gökcan'ın kafasında hazırdı zaten şarkılar. Küçük fikirler verdim, aranjörü Noyan Erdal ile kafaları karıştığında seçenekler sundum. Şarkı yazma bölümünden, albümün son aşamalarına kadar yanlarındaydım, kendi tecrübemi katmaya çalıştım. Fazla karışmama gerek kalmadı zaten, yaptıkları şeyleri genelde beğendim, sadece ufak dokunuşlar yaptım. Bence Gökcan Sanlıman pek yakında, yeni kuşak müzisyenler içerisinde önemli bir yere sahip olacak. İyi bir şarkı yazarı ve yorumcu olacak."