Trabzon'un Maçka İlçesindeki Karadağ'ın Altındere Vadisi'nde 300 metre yükseklikte kayalar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı, doğa, tarih ve kültürü ile ziyaretçilerine sunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığınca Şubat 2016'da başlatılan restorasyonda çevre düzenlemesi,2019'da kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması, güçlendirilmesi projelerinin birinci etabında bulunan avluya kadarki bölümü tamamlandı.
1 Temmuz 2021'de manastırın ikinci etap çalışmalarının önemli kısmının sona ermesiyle ziyarete açıldı. Kaya düşme riskini ortadan kaldırmak için 1 Kasım 2021'de tekrar kapatılarak restorasyona alınan manastırda, tehlike oluşturan kayalar çelik halatlarla sabitlendi, kaya tutucu bariyerler inşa edildi. Restorasyon çalışmaların tamamlanmasıyla 1 Mayıs 2022 itibarıyla ziyaretçilerine yeniden kapılarını açan manastır turizm sezonunda yoğun ilgi gördü.
Sümela Manastırı bu sezonda yoğunluğun yaşandığını ifade eden Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, "Anadolu'daki en önemli manastırlardan birisi olup 19. yüzyılda kalabalık bir topluluğu barındırdığını Manastırda; ana kilise olan mağara kilise, farklı büyüklükte on şapel, ayazma, çan kulesi, kütüphane, iki katlı mutfak, çeşme, idari mekânlar, keşişlerin kaldıkları odalar ile misafirhane yer almaktadır.
2000 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi içerisine alınmış olup eşsizliğiyle Dünya Daimi Miras Listesi'ne önerilecek adaylar arasında yer aldı. Belirli bir süre restorasyon nedeniyle ziyarete kapalı kalan Sümela Manastırı 1 Mayıs 2022 yılında yeniden ziyarete açıldı. Sümela Manastırını bu sezon 2024 yılı Ocak-Kasım aylarında Avrupa ve Ortadoğu bölgesi olmak üzere yerli ve yabancı turist olmak üzere 434 bin 671 kişi ziyaret etti" dedi.