Yunus Emre Enstitüsü ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Türk dizilerinin Türkçe ve Türk kültürüne yakınlaştırıcı etkisini araştırmak amacıyla "Türk Dizileri ve Türkçe" başlıklı saha araştırması yürüttü. Araştırma 125 ülkeden yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla yapıldı. Buna göre Türk dizileri şu anda 150'den fazla ülkede izleniyor. Türkiye dünyada Amerika'dan sonra en fazla dizi-film ihraç eden ülke konumunda bulunuyor.
TÜRK KÜLTÜRÜ ÖĞRENİLİYOR
Türk dizilerinin kişileri Türkçe öğrenmeye iten temel motivasyon olduğu da bir kez daha belirlendi. Katılımcılar, dil eğitimlerinde Türkçe dizileri izlemelerinin daha hızlı konuşma, konuşulanı anlama, kelimeleri doğru telaffuz etme, kelimelerin günlük yaşamda nasıl kullanıldığını öğrenme gibi birtakım somut katkıları olduğunu aktardılar. Türk dizilerinin aynı zamanda Türk kültürünün ve değerlerinin öğrenilmesi açısından da önemli katkılar sağladığını dile getireren katılımcılar uzun yıllar Hollywood yapımları sayesinde farklı coğrafyalarda ilgi duyulan kültürün Amerikan kültürüyken bugün Türk dizileri sayesinde Türk kültürünü olduğunu söylediler.
TARİHİ DİZİLER İLGİ GÖRÜYOR
Türk kültürüne ilişkin hafızalarda iz bırakan dizilere Diriliş Ertuğrul, Barbaroslar: Akdeniz'in Kılıcı, Kuruluş Osman gibi tarihi diziler damga vurdu. Yargı, Masumlar Apartmanı, Ezel, Kara Para Aşk, Mucize Doktor, Sefirin Kızı, Siyah Beyaz Aşk, Teşkilat, Söz isimli diziler de en çok izlenen diziler arasında yer aldı.
OYUNCULAR DÜNYANIN KADRAJINDA
Katılımcılar Türk oyunculara övgüler yağdırdı. Hafızalarda iz bırakan kadın oyuncular Burcu Biricik, Aslı Enver, Cansu Dere, Demet Özdemir, Hande Erçel, Elçin Sangu, Meryem Uzerli, Neslihan Atagül, Tuba Büyüküstün, Pınar Deniz olurken erkek oyuncular Burak Özçivit, Barış Arduç, Bülent İnal, Can Yaman, Engin Altan Düzyatan, Çağatay Ulusoy, Engin Akyürek, Kaan Urgancıoğlu, Tolga Sarıtaş ve Kerem Bürsin oldu.
Katılımcılar, Kemal Sunal, Adile Naşit, Halit Akçatepe, Münir Özkul, Tuncel Kurtiz ve Tarık Akan'ı da unutulmayacak ustalar arasında saydı.
KONULAR BEĞENİLİYOR
Türk dizilerini çekici kılan unsurlar ise yüzde 20 ile "insani ilişkiler ve bir arada yaşama kültürü", yüzde 19,9 ile "aile ortamı ve güçlü aile bağları" yüzde 19,71 ile romantik ilişkiler, yüzde 16,36 ile "sürükleyici hikayeler ve gerçekçi kurgu", yüzde 14,52 ile "kültürel unsurlar ve mekanlar", yüzde 9,5 ile "tarihi detaylar ve yaşanmışlıklar" olarak sıralandı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Türk dizilerinin aynı zamanda Türk kültürünün ve değerlerinin öğrenilmesi açısından da önemli katkılar sağladığını dile getiriyorlar. Uzun yıllar boyunca Hollywood yapımları sayesinde farklı coğrafyalarda ilgi duyulan kültür Amerikan kültürüyken bugün dünya halkları Türk dizileri sayesinde Türk kültürünü merak etmeye başlıyor" ifadesini kullandı.
800 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, Türk dizilerinin dünya pazarında önemli bir yer tuttuğunu ihraç değerinin 800 milyon dolara ulaştığını belirtti.
DESTEK HAZIR
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin Türk dizilerinin ve yapımlarının gücüne inandıklarını belirterek, "Engelleri ortadan kaldırmaya çalıştık. Bundan sonraki süreçte yapımcılarımıza ve oyuncularımıza görev düşmekte. Türkiye'nin sesini, kültürünü, nefesini yurt dışında daha uzak yerlere taşıyacak yapımları bekliyoruz. Biz her türlü desteğe hazırız" diye konuştu.