Türkiye'den kaçırılan ve ABD'de ele geçirilen 28 eserle ilgili iade süreci, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarla başarılı şekilde tamamlandı. Eserlerin 16'sı ABD'li milyarder Michael Steinhardt'ın antik sanat eseri koleksiyonunda yer alıyordu. Bakanlığın, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'yla birlikte yurt dışında yaptıkları çalışmalar kapsamında aynı zamanda 2002-2021'de yaklaşık 8 bin kültür varlığı tespit edilerek Türkiye'ye getirildi. Geri alınan 28 eser, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde düzenlenen sergide görücüye çıktı. Sergiye, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake de katıldı.
'MUTLU VE GURURLUYUZ'
Bakan Ersoy, "Kaçak kazılarla ortaya çıkarılarak yasa dışı yollarla ABD'ye giden 28 adet kültür varlığının ülkemize kazandırılmasının haklı mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz" dedi. Bakan Ersoy, "İadesini sağladığımız bu eserlerin ülkemize kazandırılması, üç farklı olay ile bağlantılı olarak yürütülen bir çalışmanın sonucudur. Bunlardan ilki, 2013'te Manhattan Bölge Savcılığı tarafından ele geçirilen Helenistik Dönem ve Lydia Dönemi 12 adet sikkedir. Eserler arasında 2 adet Kiliya idolü başı yer almaktadır. Yaklaşık 6 bin yaşında olan Kiliya idolleri, yalnız Anadolu'da üretilmiş olmalarıyla bölgenin kültürel tarihi açısından ciddi önem arz eden arkeolojik eserlerdir" dedi.
7.500 YILLIK ESERLER
Bakan Ersoy, "Eserler arasında Burdur'da çok önemli bir Neolitik yerleşim olan Hacılar kökenli ana tanrıça heykelciği, Helenistik döneme ait ve son derece ince bir işçiliğin ürünü olan geyik başlı bir sunu kabı, bütün halde bir Kiliya idolü, Roma dönemi elbise aksamları, MÖ 3 bine tarihlenen dağ keçisi biçimli bir çıngırak, 2 adet kuş idolü ve MÖ 6'ncı yüzyıla tarihlenen Efes kökenli bir tanrıça idolü bulunuyor. Bu eserler, günümüzden 7 bin 500 yıl öncesinden başlayarak Roma dönemine kadar geniş bir zaman dilimini temsil etmesiyle de oldukça önemli bir grubu oluşturuyor" diye konuştu.