Zifiri sokaklarda memleket nöbeti tutan İttihat-Terakki Cemiyeti, yıllar geçmesine rağmen gizemini koruyor. Günden güne büyüyen ve faaliyetlerini büyük bir gizlilik içerisinde yürütmeyi hedefleyen cemiyetin, haberleşmek için kullandığı yöntemler ise hayranlıkla karşılanıyor.
HABERLEŞMELER GİZLİ YAPILIYOR
Milli dava söz konusu olduğunda bütün riskleri göz önüne bulunduran teşkilat, gizli haberleşmelerinde değişik şifreleme tekniklerine başvuruyor. Güvenlik amaçlı tercih edilen mesajların önemine göre şifrelemenin niteliği de değişiyor.
TEŞKİLATIN PAROLASI VARDI
İttihat ve Terakki mensupları, kendi aralarında haberleşme adına bir işaret ve parola belirledi. İttihatçılar, gerektiğinde birbirlerini tanımak için "muin" kelimesini kullandı. Timaş Yayınları'ndan çıkan "Bir Harf Bir Medeniyet" adlı eserin yazarı Prof. Dr. İlhami Yurdakul, kitabında şu bilgileri paylaşıyor: "Özellikle muhaliflerin ve üst düzey devlet ricalinin her türlü basit ziyaretleri bile takibe takılırdı. İttihad ve Terakki Cemiyeti üyeleri takibe takılmamak için aralarında mensubiyet ifadesi olarak şifreli "muin" kelimesini kullandı.
YARDIMLAŞMA ANLAMINA GELİYOR
"Bir cemiyet üyesi 'mim' harfiyle başlayan bir cümle kurduğunda, muhatabı ayın harfiyle başlayan bir cevap verirdi. Birinci kişi ikinci kez 'ye' harfiyle başlayan bir cümle kurarken muhatabı 'nun' harfiyle başlayan bir cevap verirdi. Böylece dört cümlenin ilk harfleri 'mim', 'ayın', 'ye', 'nun' harflerinden oluşan 'muin' kelimesine ulaşılırdı. Bu şifre, yardımlaşma anlamına gelen Arapça "muin" kelimesinin ilk harfleriyle karşılıklı konuşmaktı. "Muin" kelimesi de "mim" rumuzuyla sembolize edilirdi."