Bartın Belediyesi tarafından 2018 yılında 84 yıl belediye binası olarak hizmet veren daha sonra kent müzesine çevrilen 3 katlı bina hem göze hitap hem kulağa hitap eder, şehrinde 3 yıldır gurur halinde. Bartın için büyük önem taşıyan Kent Müzesi, açıldığı günden buyana 116 bin ziyaretçiyi ağırladı. Türkiye tarihini ve bulunan eserleri sesli olarak anlatan müzeler Türkiye'de 4 tane bulunurken, bir tanesi de Bartın'da.
1885 yılında yapılan uzun yıllar Rüştiye Mektebi olarak hizmet veren Bartın'ın ilçe olmasından sonra 1924 yılından 2008 yılına kadar belediye binası olarak hizmet veren binayı 4.000 yıllık ilimizin tarihi anlatmak ve sergilemek için 2018 yılında Kent Müzesi haline getirdiklerini belirten Belediye Başkanı Cemal Akın; " İki kattan oluşan ve 700 metrekareden büyük bir alana sahip müzemizin yapısı, içeriği ve teknolojisiyle ülkenin sayılı müzelerinden birisi parça eserin yer aldığı, geçmiş ile geleceğin köprüsü müzede çok kişinin emeği var. Bartın Gazetesi sahibi Esen Aliş tarafından müzeye bağışlanan 1903 Paris yapımı tipo baskı makinası Bartin Gazetesi kurucusu Cemal Aliş tarafından 1928 yılında İstanbul Tan Matbaası'ndan alınarak 1990 yılına kadar Bartın Gazetesinin basımında kullanılmıştır. Türkiye'de 2 adet mevcut. Biri İstanbul'da Basın Müzesinde, diğeri Bartın Kent Müzesinde. Araştırmacı-Yazar Çetin Asma tarafından bağışlanan Parthena (Bartın) Sikkesi milattan önce 1. yüzyılda Roma dönemine ait nadir sikkelerden. Ön yüzünde Homeros portresi, arka yüzünde de altından nehir geçen oturan erkek figürü Parthenios (Bartın) nehrini simgeliyor. Figürün bir elinde "zeytin dalı", diğer elinde de bereket boynuzu tutar. Elinde tuttuğu "zeytin dalı" bu nehirde ulaşım yapıldığını gösteriyor. 1930 yılına ait Gazi Mustafa Kemal Atatürk imzalı İnönü Vapuru'nun Bartınlı Murat Kaptanoğlu'na satışını onaylayan Bakanlar Kurulu Kararı repkilasi, 80 milyon yıllık fosiller, Sultan Abdülhamit dönemi madalyaları, Sultan Abdülhamit döneminde basılmış 2 adet özel madalya, Kurtuluş Savaşı sonrası 1922 yılında basılan ve meclis üyeleri ile savaşta görev alan askerlere verilen İstiklal Madalyalari, 300'e yakın Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemi sikkeleri, arkeolojik eserler, 1925 yılına ait itfaiye tulumbası, Osmanlı dönemi marangozluk aletleri, 19. yy orjinal çekicilik aletleri, Osmanlı dönemi Bartın sivil mimarisine ait malzemeler, Ressam Sururi'nin 1934 yılında yaptığı büyük taarruz isimli eseri, bu dev tablodan 1 adet var o da bizim müzemizde. Naht ustası Ahmet Güldür tarafından yapılan 2 bin 98 harf ve tarihiyle birlikte 3 bin 2 adet kesme parçadan oluşan 3.50 metre yüksekliğinde 1.75 metre genişliğinde Naht sanatıyla yazılan Yasin-i Şerif'i de müzede sergiliyoruz. Sergilenen eserlerin çoğunun Türkiye'de başka bir örneği yok. Tüm eserler hibe yolu müzemize bağışlanmıştır. Hiç biri ücretle satın alınmadı." dedi.
"MÜZE HEM KULAĞA HEM GÖZE HİTAP"
Müzemizde 15 tane kioks, 15 tane balmumu heykel, 60 tane tablet sesli rehber, 1 tane dijital kitap, 1 tane Osmanlıca çeviren gazete ve 1 tane interaktif mani uygulaması bulunduğunu belirten Başkan Akın "2. katta bir Bartın sokağı oluşturduk. Bu sokakta ilimiz de yok olmuş veya yok olmaya yüz tutmuş mesleklerini ustalarının maketleri ile mesleklerini gösteriyoruz ve meşhur kadınlar pazarını "Galla Pazarı" oluşturduk, bu sokakta günlük konuşları Bartın şivesi ile seslendiriyoruz. Yöresel manilerimizi yine yöre şivesi ile seslendiriyoruz. Bu özelliğimiz Türkiye'de tek Kent Müzesi'yiz. Böylece özellikle gençlerimize ve çocuklarımıza Bartın'ın ve Ülkemizin geçmişini unutturmuyoruz.
3 Yıl önce açılan müzede 2 bin 400 eser sergilendiğini belirten Başkan Akın; "7 Ocak tarihinde açılışı gerçekleştirilen yaklaşık 4 milyon liraya mal olan 2 katlı Kent Tarihi Müzesi'nde Bartın'ın siyasi, ekonomik ve kültürel tarihi ile ilgili 2 bin 400 eser sergileniyor. Tarihi Kentler Birliği tarafından 2001 yılından bu yana düzenlenmekte olan 2016 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında "Bartın Kent Müzesi Projesi" ödül kazandı. 82'si uygulama, 61'i proje dalında toplam 143 projenin başvurduğu yarışmada, 61 proje içerisinde ödül alan 8 projenin içinde Bartın yer aldı. Yine Tarihi Kentler Birliği tarafından 2017 yılında düzenlenen yarışmada da "Bartın Kent Müzesi" Proje Ödülüne layık görüldü. Pazartesi günleri ve dini bayramların 1. günü kapalı olan müzemiz diğer günlerde 09.30-18.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Okul ve tur gruplarına, 65 yaş üstü, 8 yaş altı, engelli ve yanındaki bir refakatçisine ücretsizdir. 3 yıl'da müzemizi 116 Bin kişi ziyaret etti. Bartın'da herhangi bir konu ile ilgili araştırma yapmak isteyen bir akademisyen ya da araştırmacı müzemize gelerek ilgili kaynaklara doğrudan ulaşabilir ya da tarafımızca yönlendirilir. Kent Müzesi olarak böyle bir misyonu da üstleniyor, arşivimizi ağır bir prosedüre takılmadan tüm yurttaşlarımıza açıyoruz " dedi.
"BARTIN'I MÜZE ŞEHRİ YAPACAĞIZ"
4 Müze açarak Bartın ilini müzeler şehri yapacaklarını belirten Akın" Müze olmazsa geçmişimizden uzaklaşıyoruz, turizmden gelirinden yeterli derece de pay alamıyoruz. Atatürk ve Şehitler, Su, Oyuncak ile Resim ve Sanat müzesi ile Bartın'ı bir müzeler şehri yapacaklarını sözlerine ekledi.