Romana oranla daha kısa bir yapıda olan hikaye, gerçek ya da gerçeğe yakın olayların aktarıldığı bir metin türüdür. Öyküde bir kişi başından geçenleri anlatabildiği gibi, gerçeğe yakın olan olayları da aktarabilir. Öykünün olay örgüsü romana oranla daha yüzeyseldir ve bu yüzden hikayeler daha kısa metinlerdir.
Birçok birey, kendi kurgusu olan ya da yaşadığı olayları aktarabilmek için öykü yazmak ister. Ancak hikaye yazımı hakkında bilgi sahibi olmayan bireyler bu konuya tereddütlü yaklaşır. Bunun yanında beğenilmeme korkusu da eklenince öykünün yazımından kolayca vazgeçilebilir. Peki, hikaye nasıl yazılır? İşte adım adım doğru yazım rehberi!
HİKAYE YAZARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Konu seçimi. Hikaye yazımında en önemli nokta konu seçimidir. Hikaye yazımına geçmeden önce konunun belirlenmesi, yazımın daha kolay ilerlenmesini sağlayacaktır. Eğer bir öykü yazmaya niyetiniz var; ancak konu bulamıyorsanız yaşadığınız ilginç olayları düşünebilir veyahut hayal gücünüzü gerçeğe yakın olaylar ekseninde zorlayabilirsiniz. Unutmayın ki, gerçek ve gerçeğe yakın olayları seçmelisiniz.
- Karakterler. Yazacağınız hikayenin konusunu belirlediyseniz, şimdi sıra karakterleri belirlemeye geldi. Gerçek bir olaydan esinlenerek yazdığınız hikayede kişileri gerçek ismiyle de kullanabilirsiniz ya da isimleri değiştirerek kullanabilirsiniz. Kurgu bir konuya dayalı öykü yazacaksanız, oluşturacağınız karakterlerin de konuyla bağlantılı olmasına dikkat edin.
- Bakış açısını seçme. Sırada bakış açısını belirleme var. Öykünün akıcılığını sağlayan bakış açısı, konuyla uyumu bozmayacak bir şekilde belirlenmelidir. İlahi, kahraman, gözlemci veya çoğulcu bakış açısı…
- Zaman ve mekan. Öykünün kilit unsurlarından birisi de yer ve zaman durumlarıdır. Anlatılan olaylar uygun mekanlarda gerçekleşmelidir. Zaman kavramı her zaman verilmese de olayın geçtiği zaman ya da olayların gerçekleşmesi sürecinde geçen zaman okuyucuya aktarılabilir. Zaman kronolojik bir sırada akabileceği gibi anlatılan olaydaki canlılığı arttırmak için geçmişten de izler aktarılabilir.
- Anlatım tekniği. Hikayelerin öyküleme anlatım biçimiyle anlatılması yazılı olmayan zorunlu bir kuraldır. Hikayenin olay örgüsü öyküleme anlatım biçimiyle okuyucuya aktarılırken yanında da betimleme kullanılıp tasvirler okuyucunun zihnide canlandırılır.
- Sade ve yalın bir dil. Kullanılan açık ve sade bir dil, karmaşıklığa neden olmaz ve akıcılığı sağlar. Hikayeyi okuyan kişiler de büyük bir keyifle okumalarını sürdürürler. Öykü metniniz taslak halindeyken yazım kurallarına bir iki kez gözden geçirmeniz yararlı olacaktır.