Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Türk kahvesi imal eden Semih Yıldırım 500 yıllık bir geçmişi olan ve Türklerin hayatında önemli yer tutan kahve kültürünü gençlere ve ilçeye gelen yabancı konuklara anlatmak için tarihi çarşı bölgesinde tarihi bir binada Türkiye'nin ilk kahve müzesini açtı. Yıldırım, "1995 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Şehirleri Listesine alınan bu tarihi kentimizde, yine kahve de tarihimiz de önemli yer tutan ve 2013 yılında UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras olarak koruma altına alındı. Biz de somut ve somut olmayan bir kültürü birleştirip gelen konuklarımıza hem 500 yıllık geçmişi bulunan Türk kahvesini anlatmak amacındayız." dedi.
"10 YILDIR KAHVEYE AİT TÜM EKİPMALARI TOPLUYORUM"
Gıda sektöründe çalışması nedeniyle Türkiye'nin birçok şehrini gezme imkanı olduğunu belirten Yıldırım, "10 yıl boyunca topladığım ve Türk kahve kültürünün geçmişten günümüze kadar hangi aşamadan geçtiği hangi ekipmanların kullanıldığını bu tarihi kente gelen konuklarımıza göstermek için bu tarihi binayı restore ederek sergilemeye başladık." ifadelerini kullandı.
"GENÇLERİMİZE KENDİ KAHVE KÜLTÜRÜMÜZÜ ANLATIYORUZ"
Son zamanlarda gençlerde yabancı menşeli kahve kültürünün oluşmaya başladığını belirten Yıldırım, "Günümüzde 3. kuşak dediğimiz gençlerimizde yabancı menşeli kahve alışkanlıkları var. Biz, dünyada isim yapmış Türk kahvesini ve kültürünü gençlerimize burada anlatıyoruz. Kahve kavurma tavaları, dünyada ilk kahve kavurma makinesinin bir örneğini, el yapımı kahve fincanlarını, Abdulhamit'in kullandığı kahve fincan takımını, Sütçü İmam'ın kahve cezvesini, tarihte kahve dövmede kullanılan ağaç dibekleri ve daha birçok tarihi kahve ekipmanlarını sergiliyoruz." şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE DE İLK KEZ SAFRANLI KAHVE YAPTIK"
Sadece kahve kültürünü anlatmadığını ve türk kahvesinin tadına bakmalarını da sağladıklarını kaydeden Yıldırım; "Avrupa kahveyi bizden öğrendi ama çeşitlendirmeleri sonucu isim yaptılar. Türk kahvesinin tadının hiçbir kahvede olmadığı göstermek için gelen konuklarımıza; Burçak, Zingarella, Tarz-ı Hususi, Mırra, Nohut, Cilveli, Şehzade, Hilve ve Dibek gibi 40 çeşide yakın kahveyi sunuyoruz. Bunların yanı sıra yaklaşık 1 yıl çalışmamız sonunda 'Safranlı' kahve imal ettik. İçimi ve tadı çok özel olan bu kahveyi de gelen konuklarımıza ikram ediyoruz. Müzemizi 2019 Mayıs ayında açtık. Açalı 18 ay olmasına rağmen salgın nedeniyle kısıtlama getiriline kadar yaklaşık 40 binin üzerinde yerli ve yabancı turist müzemizi ziyaret etti. Onlara Türk kahvesi kültürünü anlattık. Seyahat kısıtlaması kaldırılmasından sonra Türkiye'nin birçok ilinden gelen misafirlerimiz oldu. Müzemize girişte tüm koronavirüs tedbirlerini uyguluyoruz. Girişte misafirlerinize el dezenfektesi uyguluyor, maskemizle sosyal mesafe uygun olarak bilgi veriyoruz. Misafirlerimize Safranbolu'da kahve müzemizi görmeden gitmemelerini tavsiye ediyoruz" açıklamasında bulundu.
5 ARALIK DÜNYA TÜRK KAHVESİ GÜNÜ KUTLANACAK
Safranbolu ilçesinde ilk defa 'Dünya Türk Kahvesi Günü' kutlamaları olacağını aktaran Yıldırım, "2013 yılında UNESCO'nun Türk kahvesini Somut Olmayan Miras Listesine alması ile 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü olarak İstanbul'da çeşitli etkinliklerle kutlanıyordu. Bu sene ilk defa Safranbolu ilçesinde kutlama etkinlikleri pandemi kuralları içinde yapılacak. Kutlama etkinliklerinin programı önümüzdeki günlerde belirlenecek" dedi.