Harput Kalesi'ndeki kazı bu yıl Sarayönü olarak adlandırılan bölüm ile 5 bin metrekarelik alanda yürütülen çalışma ile sona erdi. Tarihi yerleşim alanlarının ortaya çıkarıldığı, 4 bin 800 civarında objenin bulunduğu arkeolojik çalışmalar, atölye çalışmaları ile devam edecek.
Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, yaptığı açıklamada, bu yıl kazı çalışmalarında daha çok ortaya çıkarılan tarihi yerleşim alanlarındaki mevcut duvarların ve mimari yapıların korunmasına yönelik konservasyon çalışması yürüttüklerini belirtti. Taş düşmelerinin yaşandığı bölümlerde gerekli korumaları sağladıklarını ifade eden Aytaç, şöyle konuştu:
"Bu sezon 4 bin 800 civarında insan elinden çıkmış, çoğunluğu amorf olmak üzere buluntu elde edildi. Bunların içerisinde etütlük, müzelik ve envanterlik örneklerimiz de bulunmakta. En çok da seramik, çanak, çömlek ve mutfak eşyaları bulundu. Bunların dışında metal ok uçları, bazı kemik objeler, düğmeler, askeri üniformaların apoletleri, cam bilezik örnekleri ve bakır sikkeler ortaya çıkarıldı."
"HARPUT'UN DÜNYADAKİ BİLİNİRLİĞİNİ ARTTIRACAĞIZ"
Harput 2018 yılında UNESCO yedek listesine alınmıştı, yeni sezonda asıl listeye alınması için çalışmalarımıza yeniden hız vereceğiz." ifadesini kullanan Aytaç, bu kapsamda 25 kişilik uzman ekiple çalışmaları aralıksız sürdüklerini dile getirdi.