Mimar Sinan – Süleymaniye Camii
Koca Mi'mâr Sinân Âğâ 29 Mayıs 1489, Kayseri Ağırnas'da dünyaya gelen Mimar Sinan 17 Temmuz 1588'de İstanbul'da vefat etmiştir. Osmanlı'nın en önemli baş mimarı ve inşaat mühendisidir. Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapmıştır.
Mimar Sinan 81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser yapmıştır.
Sedefkar Mehmet Ağa – Sultanahmet Camii
Kanûnî Sultan Süleyman zamanında Rumeli'den devşirme olarak getirilmiştir. Doğum yeri ve tarihi hakkında bilgi yoktur. Arnavut olduğu daha kuvvetli bir ihtimal olarak kabul görmektedir. Mimarbaşı olmadan önce 1006'da su nâzırı olarak sekiz yıl görev yapan Mehmed Ağa, 1606 tarihinde mimarbaşılık görevine tayin edildi.
Mimar Sinan'ın yetiştirdiği önemli mimarlardan biri olan Mehmed Ağa'nın döneminde pek çok eser inşa edilmiştir. Sultan Ahmed Külliyesi, Kâbe'nin tamiratı, Üsküdar ve Samsun'da Sultan I. Ahmed camileri, Beylerbeyi'nde İstavroz Mescidi, Üsküdar'da Kavak Sarayı Mescidi, Güngören'de Sultan II. Osman Camii, Sultan III. Mehmed Türbesi gibi eserlerin mimarlığını yaptı.
Garabet Amira Balyan – Dolmabahçe Sarayı
1800 yılında dünyaya gelen Balyan 1866 yılında ölmüştür. I. Abdülmecid'in mimarlarındandır. En önemli eseri, oğlu Nigoğos Balyan'la birlikte yaptıkları Dolmabahçe Sarayı'dır. Krikor Amira Balyan'ın oğludur. Dolmabahce Sarayı'da dahil olmak üzere Eski Çırağan Sarayı, Yıldız Köşkü, Dolmabahçe Camii gibi sayarken pek çok gösterişli yapıya imzasını atmıştır.
Turgut Cansever – Beyazıt Meydanı
12 Eylül 1921 tarihinde Antalya'da dünyaya gelmiş, 22 Şubat 2009 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. Türk mimar, şehir plancısı, düşünür. Dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü almış tek mimardır. "Bilge Mimar" da olarak anılır. Kent, imar, koruma alanlarında pek çok görev almış, Beyazıt Meydanı'nı tasarlamıştır. Türkiye'deki ilk sanat tarihi doktora tezinin sahibidir. Birlikte tasarladıkları Anadolu Kulübü Oteli, önemli eserlerindendir. Karatepe Açık Hava Müzesi, Diyarbakır Koleji, ODTÜ Kampüsü yarışma projesi, Türk Tarih Kurumu binası 1950'li yıllarda tasarlanmış çalışmalardandır.
Nigoğos Balyan – Ortaköy Camii
1826 yılında dünyaya gelen ünlü Ermeni mimar,1858 yılında hayatını kaybetmiştir. Garabet Amira Balyan'ın ilk erkek çocuğudur. En önemli eseri, babası Garabet Amira Balyan'la birlikte yaptıkları Dolmabahçe Sarayı'dır. 1843'te kardeşi Sarkis ile birlikte mimarlık okumak için Collège Sainte-Barbe de Paris'e gitti. Babası Garabet ile çalışırken tecrübe kazandı ve Sultan I. Abdülmecit'in sanat danışmanı oldu. Küçük Mecidiye Camii, Ihlamur Kasrı, Bezm-i Alem Valide Sultan Camii, Adile Sultan Kasrı, Ortaköy Camii, Küçüksu Kasrı, Ermeni Hastanesi sayılı eserlerindendir.