Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu olan Osman Gazi'nin bedeni rivayete göre Bursa'nın alınmasına kadar tahnit edilmiş ve naaşının bozulması engellenmiştir. Osman Gazi ölmeden önce bir Doğu Roma şapeli olan Gümüşlü Kümbete gömülmesini vasiyet etmişti.
Yaralı Sırp asilzadesi Miloş tarafından savaş meydanında şehit edilen Sultan Murat'ın cesedi tahnit edilerek Bursa'da Çekirge'de yaptırmış olduğu türbesine gönderildi. İç organları vefat ettiği yere gömülmüş ve üzerine türbe yapılarak zamanımıza kadar "Meşhed'i Hüdâvendigâr" adıyla anılmış ve ziyaret edilmiştir. Kosova'dan Bursa'ya götürülen cesedin mumyalanmadan korunması mümkün gözükmemektedir.
Ankara Savaşı'nın ardından 1402'de Emir Timur'a esir düşen Bayezid, üzüntüye düşmüş ve kısa süre sonra vefat etmişti. Timur'un tavsiyesi üzerine Bursa'ya götürülmek için yola çıkacak Yıldırım Bayezid'in cesedinin tahnit edilen organların Akşehir'e Mahmut Hayrâni türbesine konulduğu yazılıyor.
Fetret Devrini bitiren (1402-1413) ve Osmanlı'yı tekrar dirilten 1. Mehmed'in vefatı ardından oğlu Şehzade Murad'ın İstanbul'a gelişi beklenmiş ve vefat haberi kırk küsur gün saklanmıştı. Bu süreçte cesedin kokmasını ve haberin duyulmasını engellemek için Sultan Mehmed'in organları yatak odasına gömülmüş.
Osmanlı Devletini imparatorluğa hazır hale getiren Kosova ve Varna'da iki büyük Haçlı Ordusunu yenilgiye uğratan 2. Murad vefatından kısa bir süre önce Edirne'de bir adada inzivaya çekilmişti. Fatih Sultan Mehmed'in Manisa'dan gelişini ve cenazenin daha sonra Bursa'ya nakli sırasında yaşanabilecek kokma ve bozulmaları engellemek için 2.Murad'ın da cenazesi tahnit edilmiştir.
Batı'da Büyük Türk ve Türk İmparator olarak bilinen Sultan 2. Mehmed muhtemel rotası Mısır olan son seferinde Hünkarçayırı denen bir bölgede vefat etti. Fatih'in cenazesinin tahnit edilmesi unutuldu ve ceset koktu. Saray görevlileri, cenazenin vaziyetini ortalığı dayanılmaz bir kokunun sarması üzerine hatırladılar ve saray muhafızı olan Kasım adındaki bir zat tarafından cesedi mumyalattılar.
İsmi gibi bir saltanat süren ve Türk tarihinin altın çağı kabul edilen devri yaşatan Sultan Süleyman yetmiş küsur yaşında çıktığı Zigetvar Seferi sırasında vefat etti. Ölümü Sokullu Mehmed Paşa tarafından Şehzade Selim'in gelişine kadar saklanan Sultan Süleyman'ın iç organları vefat ettiği çadıra gömüldü ve 12 kişi ile beraber cenaze namazı kılındı. Naaşın mumyalandığı ise şüphelidir. Ağustos sıcağı ve 48 günlük süren yolu göz önüne alan bazı tarihçiler Sultan Süleyman'ın mumyalanmış da olduğunu düşünmektedir.