ABD'den Türkiye'ye getirilen 2 bin yıllık Çingene Kızı mozaiğini gün yüzüne çıkaran antik taş oyma ustası Nurettin Özdemir (78), merakla eksik parçalarının sergilenmesini bekliyor.
24 yıl boyunca Zeugma'da bekçi ve restoratör olarak çalışan Özdemir, Çingene Kızı dışında Roma Villası gibi birçok önemli eseri elleriyle gün yüzüne çıkardı. Gaziantep Nizip'e bağlı, Zeugma'nın hemen yanı başında bulunan, Belkıs köyünde doğup büyüyen Özdemir, Çingene Kızı mozaiğini tünellerin arasında buldu ve ilk restorasyonunu yaptı.
Biz küçük yaşımızdan beri Zeugma ile iç içe yaşadık. 2000'e kadar çıkartılan her mozaikte katkım var. Kazı başkanlarına gösterdiğim her noktada eşsiz mozaikler çıkardık.
Çingene Kızı mozaiğinin çevresinde daha önce kaçak kazılar yapılmıştı. Deve üzerinde ya da Fırat Nehri ile önce Suriye'ye ardından da ABD ve Avrupa ülkelerine kaçırılan eşsiz mozaiklere tanık olduk. Çingene Kızı mozaiğinin kayıp parçaları 60'lı yıllarda ABD'ye ulaşmış olabilir ama biz bu eserin 1935-1940 yılları arasında Zeugma kentinden kaçırıldığını biliyoruz.
Çingene Kızı mozaiğinin adının nasıl konduğunu da anlatan Özdemir "Çingene Kızı mozaiğinin üstüne su dökülünce parıl parıl parıldar. Bu nedenle ilk bulunduğunda 'Çingene Kızı'na benziyor derken adı öyle kondu.