Yaz Oyunları, dün akşam Zihni Göktay'ın başrolünü oynadığı, Nedret Denizhan'ın yönettiği ünlü 'Cibali Karakolu' oyunuyla başladı. Kadınerkek ilişkileri başta olmak üzere, paranın ilişkilerdeki etkisi, çeşitli kurumlardaki eksikliklerin neden olduğu yetersizlik, toplumsal ve politik yaşama dair söylemleri içeren oyun, bu akşam da sahnelenecek. Yaz Oyunları, 6 Haziran'da sahnelenecek 'Ay Işığında Şamata' oyunuyla devam edecek. Çalışkur Apartmanı'nda yaşayan 'Çalışkur Ailesi'nin ve apartman sakinlerinin sahte ilişkilerini ve yozlaşan aile yapısını anlatan oyun, kalabalık oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor. Haldun Taner'in yazıp Naşit Özcan'ın yönettiği oyunda; Arda Aydın, Aziz Sarvan ve Berrin Koper rol alıyor. Türk sinemasının unutulmaz filmleri arasında gösterilen, Sadık Şendil imzalı 'Bizim Aile'; sezonun en iddialı oyunlarından biri olarak sahnelenmeye başlamıştı. Sinem Bayraktar'ın uyarlamasıyla tiyatroya uyarlanan, yönetmenliğini ise Aziz Sarvan'ın üstlendiği oyunda; başrolleri Funda Postacı ve Nevzat Çankara paylaşıyor. Sevginin gücünü işleyen oyunu, 8-9 Haziran'da izleyebilirsiniz.
NÖBETÇİ TİYATRO
Devlet Tiyatroları, bu yıl yeni bir uygulamaya geçti. Sahneler, yazın perdelerini kapatmasın diye Nöbetçi Tiyatro uygulaması ilk kez hayata geçirildi. Buna göre; Ankara ve Bursa'daki bazı sahneler, 1 Temmuz'a kadar sezonun en sevilen oyunlarını sahnelemeye devam edecek. Proje kapsamında; İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun sahneye uyarladığı 'Tamamen Doluyuz', Ankara'daki Küçük Tiyatro'da perdelerini açtı. Projenin üçüncü haftasında, Ankara Devlet Tiyatrosu'nun sahnelediği 'Kaç Baba Kaç' da Küçük Tiyatro'da izlenebiliyor. İngiliz yazar Ray Cooney'in yazdığı, Haldun Dormen ve Kemal Uzun'un Türkçe'ye çevirdiği oyunun yönetmenliğini Nejat Armutçu üstleniyor. Bursa Devlet Tiyatrosu ise Ramazan ayı boyunca geleneksel Türk tiyatrosunun vazgeçilmez ortaoyunu 'Akide Şekeri' ile sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.
KADINLAR İŞ BAŞINDA
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt'un, geçtiğimiz hafta düzenlenen bir toplantıda yaptığı açıklamalar dikkat çekiciydi. Yerli yazar sayısına ulaşamadıklarını ifade eden Kurt, şunları söyledi: "Türk yazarların sayısı her sezon en az yüzde 70 olmalı fakat biz bu oranı yakalayamadık. 70 yıllık bir kurum olarak, Türk yazarlarının yazdığı oyunları dünya sahnelerinde izlemek isteriz. Yurt dışına, turnelere özgün Türk oyunları göndermeyi arzu ediyoruz. Hepimize büyük görevler düşüyor; görevimizi layıkıyla yerine getirmeliyiz. Yazarlarımızı ve rejisörlerimizi dünyaya tanıtmamız lazım." Tarihi şekillendirecek projelere başladıklarını vurgulayan Kurt, "12 bölgede 12 kadın yazarın eserini, 12 kadın yönetmenin yöneteceği projeye öncelik vereceğiz" diye konuştu.
BAŞYAPITLAR MÜZAYEDESİ
BEYAZ
Müzayede; seçkin koleksiyonlardan derlenen, Türk ve dünya çağdaş sanat ustalarının 248 başyapıtını satışa sunuyor. Bugün Swissotel'de düzenlenecek müzayedede; usta sanatçı Ömer Uluç'un 1988 tarihli 'Bukalemun ve Karga' adlı başyapıtı ile Burhan Doğançay'ın ikisi tuval, toplam 12 eseri görücüye çıkacak. Kurdela Serisi'nin en büyük ebatlı tuval yapıtlarından olan 1982 tarihli 'Big Spiderweb', 450 bin-650 bin TL tahmini fiyat aralığı ile, 1977 tarihli tuval yapıtı 'Alphabet' ise 180 bin-250 bin TL fiyat aralığında satışa sunuluyor. Soyut çağdaş sanat ustası Erol Akyavaş'ın 1985 tarihli 'Mavi Kale', 1995 tarihli 'Kaligrafik Soyut'u ve 'Hallac-ı Mansur' serisinden iki yapıtının da, müzayedede yoğun ilgi görmesi bekleniyor. 'Mavi Kale' 180 bin-280 bin TL, 'Kaligrafik Soyut' 200 bin-300 bin TL fiyat aralığı ile müzayedeye çıkacak. Adnan Çoker'in 1987 tarihli 'Konstrüksiyon' ve 2017 tarihli 'Gümüş Simetri' isimli yapıtları da koleksiyonerlerin beğenisine sunulacak.