Türkiye'den 1960'lı yıllarda yurtdışına kaçırılan Herakles Lahdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yoğun çalışmalarıyla ait olduğu toprağa döndü. 2010'da başlayan yuvaya dönüş çalışmalarındaki ilginç ayrıntıyı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın oluşturduğu heyetle Cenevre'ye giderek, Türkiye adına lahdi ilk kez inceleyen Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel anlattı:
"Lahitle ilgili Türkiye ve İsviçre arasında bilek güreşi sürerken, 'Yorgun Herakles' heykelinin üst bölümünü Türkiye'den kaçıran isim olarak bilinen Süleyman Çoban'ın yeğeni Adnan Çoban bir açıklama yaptı. Herakles Lahdi gibi Perge Antik Kenti'nden kaçırılan ve 2011'de ABD'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bindiği uçakla getirilen Yorgun Herakles heykelinin üst bölümünü Türkiye'den kaçıran Süleyman Çoban'ın yeğeni olan Adnan Çoban şöyle dedi: 'Ben bu konuyu biliyorum. Lahit ben çocukken amcam tarafından yurtdışına kaçırıldı. Amcam bunu bana da anlattı."
Adnan Çoban'ın bu ifadesinin sürecin akışını değiştirdiğini söyleyen Demirel "Bu da soruşturma dosyasına giren çok güçlü bir delil oldu. İfade, İsviçre'den gelen Cenevre Başsavcısı ve avukat grubu nezaretinde yeniden alındı. İsviçre'den gelen heyet Antalya Müzesi'nde bulunan Herakles Lahdi'nin 'ikizini' de inceleyince ikna oldu. Perge'den alınan taş ve toprak örneklerinin analizi de bu iddiaları doğrulayınca, İsviçre'nin lahdi iade etmekten başka yolu kalmadı" dedi.