Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Yunus Emre Enstitüsü'nde İranlı şair ve mutasavvıf Feridüddin Attar'ın "Mantıku't-Tayr" (Kuş Dili) kitabındaki hikayeleri konu alan resim sergisi açıldı.
Yunus Emre Enstitüsü ve Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen ve Lübnanlıların büyük ilgi gösterdiği serginin açılışında, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliğinden Konsolos Muzaffer Doyan, enstitünün öğretmen ve öğrencileriyle vakıf yetkilileri hazır bulundu.
Sergide yer alan resimlerde, Attar'ın felsefi kitabı Mantıku't-Tayr'daki hikayelerde yer alan kuşların, vuslata ermek için gerçekleştirdiği tasavvufi yolculuk işlendi.
Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Cengiz Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mantıku't-Tayr çok eski, Osmanlı öncesine giden 11'inci asırdan bugüne intikal etmiş bir eser. İstanbul'da bulunan Klasik Türk Sanatları Vakfı ile iş birliği yaparak yaklaşık 35 resimden oluşan bu sergiyi hazırladık. Her resim farklı bir hikayeyi çağdaş bir boyutla anlatmayı hedefliyor" dedi.
İstanbul Beykoz Müftülüğü vaizelerinden ve aynı zamanda Klasik Türk Sanat Vakfı çalışanlarından Ayşenur Kapusuz da sergideki resimlerin Mantıku't-Tayr'ın minyatürize edilmiş hali olduğunu vurgulayarak, "Feridüddin Attar aslında bu eserinde, tasavvufun anlaşılması sorun olan konularını kuşların dilinden anlatıyor. Kuşların aslında her biri bir insan tiplemesini ifade ediyor. Eserde kuşların ilahi vuslat arzusuyla yaptıkları yolculuktan bahsediliyor. Biz de sergideki eserlerde bunu anlatmaya çalıştık" diye konuştu.