O günkü görüşme nasıl gerçekleşti?
Ahmet Kabaklı, Prof. Dr. Süleyman Yalçın, Prof. Dr. Ayhan Songar, Ayla Ağabegüm ve Mehdi Ergüzel isimlerini hatırlıyorum. Güzel bir röportaj olduğunu hatırlıyorum. Fotoğraflarını çektik aynı zamanda. Sakallı o meşhur fotoğrafı o gün çekildi. Bu videonun yayınlanması çok sürpriz oldu. Ev kıyafetiyle karşıladı bizi. Videoda Necip Fazıl'ın o yaşına rağmen zihin dünyasının çok berrak olduğunu görüyoruz. Bir dede hüviyetinden ziyade dik duran, derin özgüven sahibi hüviiyetiyle karşımızdaydı Üstad.
DİK DURUŞU BİZİM İÇİN ÖRNEKTİ
Bu dik duruş çok önemli…
Evet ben bu dik duruşunu çok önemserim. Muktedir hüviyetini çok önemserim. Üstadın bizim dünyamızdaki en önemli etkilerinden biri medeni cesaretidir, boyun eğmeyişidir. Sistem karsısında bir Müslüman olarak nasıl dik durulabilir, onurlu durulabilir bunun örneği olmuştur hepimize. Mahkemeden korkmamayı, bir takım bedeller ödemeyi göze almak gerektiğini, davasından vazgeçmeyip elininin tersiyle nimetleri geri çevirmeyi sembolize eden bir sima olarak hafızalarımızda yerini almıştır.
DAVA İÇİN YOLA ÇIKMAK CÜRET İSTER DEDİ BANA
Son görüşmede siz neyi merak edip sormuştunuz?
Benim sorum ''bir insan bir davaya girdiğinde sonunu düşünür mü? Yıllarca bir davaya hizmet verdiniz sonuna geldiğinizde ne görüyorsunuz?'' olmuştu. Çünkü onun bir yorumu vardı "biz buz dağını hohlaya hohlaya erittik ama ortaya bir bataklık çıktı" diyordu, bu yüzden bu soruya ne cevap vereceğini merak ediyordum. Soruma inkılapçı, devrimci, aksiyon adamı tavrını ortaya koyarak cevap verdi. Farklı bir cevaptı o. Yola çıkılır ve sonucu Allah'a bırakılır diyordu. Yola çıkılması gerekiyorsa çıkarsınız, bu bir cürettir, iddiadır ve bedeline de katlanırsınız. Bu bir mümin tavrıdır. Teslim olmuş insan, bir davaya gönül vermiş insan tavrıdır ve o yaşta bu tavrı göstermiştir Üstad. Yola çıkılması gerekiyorsa çıkarsınız Allah için o yolda ne gerekiyorsa yaparsınız ve sonucu düşünmezsiniz.
ERDOĞAN O İDDİAYI SİYASETTE ORTAYA KOYDU
"Yola çıkış bir bir cürettir" öğüdünü alıp sonunu düşünmeden yola çıkan isimler sizce oldu mu? Kimler oldu?
Oldu tabii. Mesela Sezai Karakoç vardır. Bir Sezai Karakoç çizgisi vardır. Üstat'tan fikren beslenen ama kendi dilini bulan bir isimdir Sezai Bey. Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören yani Mavera ekolü, Edebiyat Dergisi ekolü. Bunların hepsinde Necip Fazıl vardır, bu insanlar da kendilerini Büyük Doğucu olarak tanımlarlar.
Siyasi olarak var mı?
Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan'ın sık sık onun şiirlerini hatırlaması boşuna değildir. O'nun mayasında da, gençliğinde de, ruh dokusunda da, bir mısrayla, bir konferansla vardır Necip Fazıl. İman ve Aksiyon diye bir konferansı vardır üstadın. Erdoğan da bahseder bu konferanslardan. Ben de imam hatip öğrencisiyken bu konferansına katılmış ve notlar almıştım, hala durur o notlar. Necip Fazıl hep bir aksiyon adamı aradı. Üstad yara yara ilerliyor, onun fikir dünyasından gelen siyasilerde bu yolu yara yara gelmiştir.