Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes ve birçok davetlinin katıldığı açılışta Osmanlı'nın çeşitli dönemlerinde yazılmış ferman, berat, ahitname gibi 42 belgenin fotoğrafı yer aldı.
Sergideki eserlerin daha çok Sultan III. Selim ve Sultan II. Mahmud dönemine ait Suriye, Şam, Halep, Kudüs ve Lübnan vilayetlerindeki mimari yapılara ve vali atamalarına ilişkin belgeler arasından seçildiği kaydedildi.
Büyükelçi Erciyes, yaptığı açıklamada, serginin Türkiye'nin tanıtımı için çok önemli olduğunu belirterek, "Serginin burada yapılmış olmasından çok büyük memnuniyet duyuyorum. Açılışta da çok büyük ilgi vardı. Önümüzdeki dönemde bu ve benzeri etkinliklere devam edeceğiz. Tüm bu etkinliklerin iki ülke arasındaki kültürel ilişkileri daha da geliştirmesine katkıda bulunacağını düşünüyorum" dedi.
Beyrut Yunus Emre Kültür Merkezi Müdürü Cengiz Eroğlu, Beyrut'ta bu gibi etkinliklerle Türk tarihini tanıtmaya çalıştıklarını ve Türk tarihinin önemli kaynaklarından olan Osmanlı Fermanları'ndan bölgeyle ilgili olanlarını seçtiklerini söyledi.
Osmanlı tarihine ve belgelerine Lübnanlıların ilgi duyduklarını ifade eden Eroğlu, Lübnan'ın Trablus ve Sayda şehirlerinde de fermanları sergilemek istediklerini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
''Genel olarak bölgede yapılan eserlere ve buraya tayin olunan valilerle ilgili fermanlara ağırlık verdik. Amacımız hem fermanları hem de bölgeyle ilgili olan kararları fermanlar ve beratlar üzerinden tanıtmaktır."
Serginin açılışında Lübnan'da yaşayan Türkmenler, Beyrut Yunus Emre Kültür Merkezi öğretmen, öğrencileri ve yabancı misyon temsilcileri hazır bulundu. Sergi, 18 Aralık'a kadar ziyaret edilebilecek.