Filistin'in geleneksel el sanatlarından olan kanaviçe işlemeli elbiseler İsrail ablukasının üretimde yol açtığı zorluklara meydan okuyor.
Filistin'in geleneksel el sanatlarından olan kanaviçenin işlendiği elbiselerden, kişinin köylü mü şehirli mi olduğu anlaşıldığı gibi aynı zamanda yaşı, evli veya bekar olma durumu da belli oluyor.
Nesilden nesile aktarılan bu elbiselerdeki kanaviçe modelleri ve renkleri köyden köye farklılık gösteriyor. Ancak hazır giyimin yaygınlaşmasıyla bu elbiselerin kullanım alanının özel günlerle sınırlı kaldığı ifade ediliyor.
Tarihi miras
Filistin'in geleneksel kanaviçesini işleyen kadınlardan biri olan Nevval el-Guseyn (58), "Filistin'in kanaviçesi bizim tarihi mirasımızdır. Hala güçlü şekilde varlığını sürdürüyor. Moda ve hazır giyim kültürüne rağmen geleneksel kıyafetlere kanaviçe uygulanıyor" dedi.
Filistin kanaviçesinin en önemli ürünlerinden olan kanaviçelerle bezeli elbiselerin modern tasarımlarla harmanlanması sonucu tarihin yeniden gün yüzüne çıktığını anlatan Guseyn, "Nakış artık, genç ve ileri yaşlardaki kadınların kıyafetlerine, başörtülerine, çantalara ve cüzdanlara taşındı. Özel günlerde giyilen kıyafetlerde, aksesuarlarda, ayakkabılarda ev eşyalarında ve çerçevelerde kullanılıyor" diye konuştu.
Üzerinde geleneksel nakış işlemesi bulunan ürünlerin yalnızca kadınlar için olmadığını, erkekler için de kolye ve cep telefonu kılıfı gibi ürünler bulunduğunu belirten Guseyn, zaman zaman fiyatların yüksek olmasına rağmen kadın erkek herkesin bu ürünlere ilgi gösterdiğini kaydetti.
Guseyn, "Bu kültürel miras bizim kimliğimiz, ülkemize olan aidiyetimizin bir göstergesidir. Daha modern bir tasarımla kıyafetlerimizi moda dünyasına sokacağız" ifadelerini kullandı.