Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ile dünyayı dolaştı, dedektif gibi iz sürdü, Sümela'dan çıkarılan 100'e yakın değerli eşyayı tespit etti. Eşyalarla ilgili bilgiler bakanlığın desteğiyle önümüzdeki aylarda bir kitapta toplanacak. Bu eşyaların ilgili ülkelerden iade talebiyle ilgili çalışma da bu sayede yapılabilecek.
4 YILIK BİR ÇALIŞMA
Trabzon Maçka'daki Altındere Vadisi'ndeki sarp kayalıklar üzerindeki Sümela Manastırı'nın kayıp hazineleri son derece titiz bir çalışmayla tespit edildi. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu 4 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Sümela'nın kayıp hazinelerinin peşine düştü. İl il, ülke ülke gezerek kurulduğu günden bu yana Sümela'dan çıkarılan eserlerin izini bir dedektif gibi sürdü. Trabzon'dan başlayıp İstanbul'a, Yunanistan'a, İrlanda'ya ve İngiltere'ye kadar onlarca müzeyi, koleksiyoncuyu ve üniversiteyi ziyaret etti. Bakanlığın elindeki bilgilerle eserleri karşılaştırdı, onları tek tek inceledi.
AYRINTILAR KİTAPTA
Mimiroğlu, çeşitli ülkelerdeki müzelerde sergilenen veya koleksiyoncularda akıbetini bekleyen 100'e yakın eser tespit etti. Sümela'ya ait madeni eserlerden yazmalara ve dini kıyafetlere kadar müthiş bir koleksiyonun varlığını belirledi. Eserler arasında, Trabzon İmparatoru III. Aleksios'un 1364'te tahta çıkan oğlu III. Manuel Komnenos'a hediye ettiği paha biçilemeyen Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği gerçek bir haç da yer alıyor. Tamamı fotoğraflanan eserler bakanlığın desteğiyle birlikte Mimiroğlu tarafından kitap haline getirilerek 3 dilde yayımlanacak. Sümela'nın kayıp hazineleri tüm detaylarıyla 3-4 ay içinde okuyucuya ulaşacak.