Her ay bir dosya konusunu kapsamlı bir şekilde ele alan derginin 'Beden' sayısında, her sayı olduğu gibi yine çarpıcı makalelerle, röportajlarla, analizlerle dosya konusu derinlemesine işleniyor.
Bedenin kutsanması ve bedene tapınma nedir? Bugün 'normal' kabul ettiğimiz beden algısı nasıl oluştu? Beden üzerine düşündüğümüzde, spor yapmayı, diyet yapmayı anlıyoruz daha çok. Başlı başına bedenin ele alınması, ona yüklenen anlamların tartışılması ise hep geri planda kalıyor. Nisan sayısıyla okurlarıyla buluşan Lacivert, 'Beden' dosyasında; çok konuşulmayan ve bilinmeyen yönleriyle bedenin ne olduğu, ne ifade ettiği, nasıl kontrol altına alındığı, ne gibi müdahalelere maruz kaldığı gibi konuları tartışıyor.
TÜRKİYE'NİN TERAPİYE İHTİYACI VAR
Meryem İlayda Atlas'ın hazırladığı dosya röportajında, Hasan Bülent Kahraman; iktidarlarla beden arasındaki ilişkiden toplumsal yapının bedeni nasıl dönüştürdüğüne, spor ve diyet dayatmasından modern yapının beden konusundaki çelişkilerine kadar pek çok konuya değiniyor. Toplumun insan bedeni üzerinde oluşturduğu baskıları anlatan Kahraman, "Bugün Türkiye'nin ihtiyacı olan şey, gerçek bir toplum terapisi" diyor.
BİREYSELLİK EVLİLİĞİ BİTİRİYOR MU?
Lacivert'in odak grup çalışması olarak hazırladığı 'ikna odası' sohbetlerinde de bu ay 'beden' üzerine konuşuldu. Bedene müdahalenin yalnızca şekil üzerinden yapılmadığı, aile kurumuna da çok büyük bir baskı olduğu, tartışmaya açılan konulardan biriydi. Son yıllardaki özgürlük, bireysellik düşüncesinin de tartışıldığı konuşmada evliliğin sadece toplum için yapılan bir şey olduğu ve bireye zarar verdiği algısının yerleşmeye başladığı konuşulurken, bugün bireysellik adı altında insanların cinnet geçirdiği vurgulandı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER NE İÇİN BİRLEŞMİŞ?
Lacivert'in 'Beden sayısında yer alan dosya makalelerinden bazıları: Sosyal medyanın beden inşası; Bedenden bedene toplumsal etkileşim; Bedenin özgürleşmesi ve bedene tapınma; Pazarın yeni metası: Erkek bedeni; Okulun en şişman öğrencisi: Öl ama şişman olma.
Ayrıca, çözüm sürecine sivil toplum desteği sağlamak amacıyla yola çıkan Barış Treni'nin ve çözüm sürecinin konuşulduğu Cengiz Alğan röportajı; Birleşmiş Milletler'in dünyanın her bölgesi için aynı oranda barış ve istikrar istemediğini anlatan Sultan Işık imzalı 'Birleşmiş Milletler ne için birleşmiş?' başlıklı bir makale; edebiyatın ve sinemanın en ilginç hikâyelerinden biri olan Frankenstein üzerine Nagihan Haliloğlu'nun kaleme aldığı 'Frankenstein: Bir insan yaratmak' başlıklı bir eleştiri yazısı, sinemada çocuk bedeninin kullanımı hakkında Tuğba Kozan'ın anlatımıyla 'Küçük bedenler ve sinema' başlıklı bir sinema yazısı da bu ay Lacivert'te okunabilecek. Daha pek çok yazının, makalenin, haberin yer aldığı Lacivert Dergi, 12'nci sayısında okurunun karşısına yine oldukça iddialı ve kaliteli içerikle çıkıyor.