Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Elliott Erwitt, Eve Arnold, Josef Koudelka, René Burrigibi fotoğraf sanatının efsane isimlerini de barındıran ve dünya çapında tanınmış fotoğrafçıların seçme yapıtlarını bir araya getiren serginin eş küratörlüğünü Lorenza Bravetta ve Gabriele Accornero yapıyor.
Sponsorluğunu150. yıl kutlamaları kapsamında BASF Türkün üstlendiği Magnum - Kontakt Baskılar sergisinde 58 sanatçının 133 çalışması yer alıyor.Magnum Photos, Forte di Bard ve Thames Hudson işbirliğiyle gerçekleştirilen sergi, yetmiş yılı aşkın bir dönemin görsel tarihine ait çalışmalarla fotoğrafta analog döneme odaklanıyor.Sergide, kontakt baskı ve fotoğraflara; yakın plan ayrıntılar, makaleler, kitaplar ve dergilerden parçalar eşlik ediyor.
Serginin basın toplantısına İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, BASF Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başkanı ve BASF Türk CEOsu Volker Hammes, Magnum Photos danışmanı Lorenza Bravettaveİstanbul Modern Fotoğraf Bölümü Yöneticisi Sena Çakırkaya katıldılar.
OYA ECZACIBAŞI "FOTOĞRAFÇILARIN SEYİR DEFTERİ"
İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, Magnum Kontakt Baskılar sergisinin 1930lardan başlayan ve günümüze uzanan geniş zaman dilimi içinde, Magnum çatısı altındaki fotoğrafçıların dünyanın dört bir yanından toplumsal, siyasal, kültürel tarihi belgeleyen görüntülerini içerdiğini belirterek, Sergide yer alan Magnum üyeleri, fotoğraflama süreçlerini, filmlerin banyo edildikten sonra çok sayıda kontakt baskı içinden nasıl nihai ana ulaştıklarının öykülerini aktarıyor. İzleyiciler, bir anlamda fotoğrafçının seyir defteri olan kontakt baskıları görerek, 80 yıllık bir dönemin görsel tarihinde unutulmaz fotoğrafların nasıl yaratıldığına tanık oluyor dedi.
İstanbul Modernin ikinci kez Magnum Photosa ev sahipliği yaptığına değinen Oya Eczacıbaşı, 17 Şubat - 20 Mayıs 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen Magnum Fotoğrafları ile Türkiye sergisiyle,Magnum Photosun Türkiye ile ilgili fotoğraflarını ilk kez bir araya getirilerek kapsamlı biçimde sergilendiğini, müzenin alt katının tamamını kapsayan sergide, 16 usta fotoğrafçının ülkemize çeşitli açılardan bakan çalışmalarının yanı sıra 60. yılını kutlayan Magnum Photosun koleksiyonundan geniş bir seçki ve yayınların da yer aldığını anımsattı.
BASF Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başkanı ve BASF Türk CEOsu Volker Hammes,BASFnin 150. yılı dolayısıyla bu yıl pek çok kültür ve sanat etkinliklerine katılacaklarını belirterek, Bu bağlamda, Türkiyenin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan ve uzun bir süredir iş ortaklığında bulunduğumuz İstanbul Modernde gerçekleştirilecek Magnum Kontakt Baskılar sergisinin ana sponsoru olmaktan gurur duyuyoruz. Magnum fotoğrafçılarının ikonik fotoğraflarından oluşacak bu sergiden tüm ziyaretçilerin keyif alacağından eminim dedi.
İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi Yöneticisi Sena Çakırkaya, sergideki çalışmaların tarihsel doküman niteliğinde olduğunu belirterek, Sergideki kontakt baskılar ve fotoğrafçıların anlatımlarıyla, sanatçıların kişisel arşivlerinde adım atıyor, tarihteki önemli olaylara onların gözünden bakma şansı elde ediyoruz. Kontakt baskılar bize, o karenin ötesinde neler yaşandığına, seçilen fotoğrafın gerçeği ne kadar yansıttığına ve fotoğrafçının çalışma şekline dair ipuçları veriyor dedi.
SERGİYLE BİRLİKTE KÜÇÜKLERE ATÖLYE ÇALIŞMASI
BASFnin çocuklara kimyayı ve bilimi daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü, Magnum - Kontakt Baskılar sergisine paralel Kimyanın Mikro Dünyası adlı eğitim programını hazırladı. Sergi süresince gerçekleştirilecek 6 atölyeden oluşan, 8-12 yaş grubu çocuklara yönelik program, kimyayı fotoğraf sanatıyla buluşturuyor. Program, çocukları fotoğraflardaki görsel öğeleri keşfetmeye dayalı eğlenceli bir sergi gezisine, ardından düzenlenen atölyede isegörüntünün mikro evreninde gizemli bir yolculuğa davet ediyor.