Almanya'da yaşayan araştırmacı Şenol Şahin Çörekçi yaptığı açıklamada, bir Türk koleksiyoner tarafından tesadüfen bulunan, 50 yıl öncesine ait Nemrut kazılarının görüntülerinin dijital ortama taşınarak Türkiye'ye getirildiğini söyledi.
Alman araştırmacı Lothar Carlowitz tarafından 50 yıl önce çekilen kamera kayıtlarında Nemrut kazılarına ait çok ilginç görüntülerin yer aldığını ifade eden Çörekçi, görüntülerde kazı çalışmalarına katılan köylülerle henüz toprak altında bulunan heykellerin dikkati çektiğini belirtti.
Yıllardır Türklerle ilgili tarihi önem taşıyan belgeleri topladığını anlatan Çörekçi, şöyle konuştu:
"Buradaki bit pazarlarında Osmanlı döneminden günümüze kadar Türklerle ilgili mutlaka bir obje veya dokümanı bulmanız mümkün. Nemrut görüntülerine de bu şekilde ulaştım. Burada koleksiyon amaçlı belge toplayan bir Türk arkadaşım bu fotoğraf ve görüntüleri bulduğunu söyledi. Tabi bu görüntüler eski kameralarla çekildiği, içerisinde ne tür görüntülerin olduğu özel bir çalışma sonucunda ortaya çıkartılabildi."
Araştırmacının asıl mesleği doktorluk
16 milimetre ve mıknatıs çekim olarak tabir edilen görüntülerde araştırmacının, görüntüler eşliğinde Türkiye ve özellikle bölgeyle ilgili bilgiler verdiğini belirten Çörekçi, Adıyaman'ın Kahta ilçesine ait sosyal yaşama ait görüntülerin de dikkat çekici olduğunu kaydetti.
Nemrut'ta devam eden kazı çalışmalarının görüntülerde detaylı şekilde yer aldığını ifade eden Çörekçi, Alman araştırmacının burada görev yapan arkeologlarla da röportaj yaparak çalışmalar hakkında bilgi aldığını ifade etti.
20 dakikalık görüntülerde, Alman araştırmacının mesleğinin doktorluk olduğunun anlaşıldığını da belirten Çörekçi, Carlowitz'in bölge halkıyla yakından ilgilendiğini ve bazılarını muayene ettiğinin görüldüğünü anlattı. Çörekçi, görüntülerin tarihi bir belge özelliği taşıdığını da ifade ederek talep edilmesi durumunda bunların ilgili kurumlarla paylaşılabileceğini sözlerine ekledi.