Google, doodle serisine bir yenisini daha ekledi. Dev arama motoru Google ana sayfasına bu kez Rus ressam ve sanat kuramcısı Wassily Kandinsky'i taşıdı ve 148. doğum gününe özel olarak bir doodle hazırladı.
"Odessa. Port"
"The Isar near Grosshessolohe"
"Kochel – Gabriele Munter"
"Landscape with Rain"
"Taut Line"
Wassily Kandinsky1866'da Moskova'da doğdu. 1886 yılında Moskova Üniversitesi'nde hukuk ve ekonomi okumaya başladı. Üç yıl sonra Vologda'ya düzenlenen etnografik bir geziye katıldı, ardından Rus Halk Sanatı üzerine bir makale yazdı. Bu deneyimin Kandinsky'yi ne kadar etkilediği, Song of Volga , Couple Riding, Colorful Life adlı ilk dönem resimlerinde rahatlıkla fark edilir. Bu resimler, kompozisyon koyu üzerine açık ve ışıklı formlar ile kurgulanmıştır. St. Petersburg ve Paris'e seyahat eden Kandinsky, 1896 senesinde hukuk alanında ki kariyerini terk edip ressam olmaya karar verdi.
Wassily Kandinsky iyi Almanca bildiği için ve eski Rus milliyetçilerinin çoğunlukla yaşadığı Münih'e taşındı. 1900 ve 1908 yılları arasında Moskova Sanatçılar Birliği beraberinde sergiler düzenledi. Diğer yandan Münih sanat ortamına girdi ve sergilerde ismi görünmeye başladı. Yerel sanat okullarında çalışmalar yaptıktan sonra Phalanx sanatçılar grubunu kurdu. Her yönden yetenekli bir sanatçıydı ve öncelerinde öğrencisi olduğu Phalanx grubunun daha sonra öğretmeni oldu. Fransız filozof Charles Fourier 'nin (1772–1837), yarattığı ütopik toplumu için kullandığı bir kavram olan Phalanx kelimesi, 1901 yılında Kandinski ve arkadaşları tarafından, sanatçıların sergi açabilme olanaklarını genişletmeyi amaçlayan sanatçı grubuna verilmiş bir isim olarak sanat tarihindeki yerini aldı. Oluşum, 1904 senesine kadar Münih sanat ortamında aktif olarak rol oynamıştır.
Wassily Kandinsky 1900 ve 1908 seneleri arasında sergiler düzenledi. Münih'te sanat ortamına girdi ve Wassily Kandinskiy'in sergilerde ismi görünmeye başladı. Ardından Phalanx sanatçılar grubunu kurdu.
Wassily Kandinsky her yönden yetenekliydi ve öncelerinde öğrencisi olduğu Phalanx'ın öğretmeni oldu. Bu dönemlerde Gabriele Münterile tanıştı. Gabriele Münter, o dönemde devlet okullarına kadınların alınmadığı için erkek ve kadınlara eşit davranılan Phalanx okuluna katılmıştı. Kandinskiy ile bu sayede Phalanx'da tanıştı ve onun öğrencisi oldu. Bu birliktelik zamanla aşka döndü.
1904'te Wassily Kandinskiy ile Gabriele Münter 4 yıl süren olan Venedik, Tunus, Hollanda, Fransa ve Rusya gezilerine başladı. Bu gezilerde Wassily Kandinskiy ile Gabriele Münter sanat yaklaşımları konusunda araştırmalar yaptı.
Wassily Kandinskiy 1909'da ünlü emprovizasyonlarına başladı. 1911'de Wassily Kandinskiy ile Gabriele MünterMünih'deki sanatçılar derneğini ile bağlantılarını keserek Der Blaue Reiter akımını oluşturdu. Kısa sürede bu grup Wassily Kandinskiy önderliğinde Matisse, Picasso, Delauney ve Klee gibi zamanın önemli yaratıcılarını etrafında topladı.
Wassily Kandinskiy 1912'de Sanatta Zihinsellik Üzerine adlı kitabını yayınladı. Wassily Kandinskiy için sanat, manevi değerlerin betimlenmesi idi. sanat dalı dışsal yapısı itibariyle birbirinden ayrılsa da buluştukları ortak nokta, insan ruhunu arıtıp, harekete geçirebilecek iç amaç için çaba vermeleridir.
1914'de savaş başladığında Wassily Kandinskiy Rusya'ya geri döndü ve ardından Nina Andrevskaya ile hayatını birleştiedi. Gabriele Münter Münih'de kalmayı tercih etti.
1920'de Wassily Kandinskiy;süprematizm, Vladimir Tatlin'in (1885-1953) 'Malzemelerin Kültürü', konstrüktivizm ve kendi teorilerini içeren pedagojik bir program hazırlamak için Sanatsal Kültür Enstitüsü adlı kurum tarafından görevlendirildi.
1921'de Wassily Kandinskiy,Rusya Estetik Akademisi'nde aktif olarak görev aldı. Bir sene sonra Almanya'ya gitti ve Nazilerin 1933 yılında kapatacağı Bauhaus Okulu'nda eğitmen olarak görev yaptı.
1924'te Feininger,Jawlensky ve Klee ile birlikte Blaue Vier'i kurdular. 1933'de Hitler kapatana kadar Bauhaus'da hocalığa devam etti.
1933'de Paris'e yerleşti. 1939'da Fransız vatandaşlığına geçti. Fransa'da pek çok önemli eser yaptı. Kandinskiy 1944'de Paris'de haya gözlerini yumdu.
İşte o doodle: