İnşa edildiği Sultan Abdülmecid Dönemi'nde tahta çıkmaya aday veliahdların ikametine ayrılan Dolmabahçe Sarayı Veliahd Dairesi'nin bir bölümü, yaklaşık 7 yıl süren restorasyon çalışmasının ardından "Milli Saraylar Resim Müzesi" olarak 22 Mart'ta sanatseverlerin hizmetine sunulacak.
Açılışa hazırlanan Milli Saraylar Resim Müzesi basına tanıtıldı.
Müzeyle ilgili bilgi veren Milli Saraylar Tablo Koleksiyon Sorumlusu ve Resim Müzesi Kreatörü Gülsen Sevinç Kaya, müzenin tematik bütünlük içinde 11 bölümden oluştuğunu söyledi.
Kaya, müzenin ilk bölümünün Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz'in portrelerinin yer aldığı salon olduğunu aktararak, şu bilgileri verdi:
"Osmanlı'da Batılılaşma adlı bölümde, 18. yüzyılın başından itibaren batıyla yoğun iletişim kuran Osmanlı İmparatorluğu'nda askeri ve sosyal alanda görülen değişim izleri takip edilebilir. Abdülmecid Efendi'nin Veliahd Dairesi'ndeki kütüphanesidir. Bu bölümün çevresinde yerli ve yabancı ressamlara ait İstanbul manzaraları yer alıyor. Yapının en ihtişamlı mekanı da ştuk kaplamalı duvarlarıyla merasim salonu olup ünlü ressam Ayvazovski'ye ayrılmıştır. Türk ressamları bölümümde de Şeker Ahmed Paşa, Süleyman Seyyid, Osman Hamdi Bey ve Halil Paşa gibi batılı anlamda Türk resminin ikinci ve üçüncü kuşağını oluşturan ressamların eserleri bulunuyor."
Müzede sanatseverlerin sadece resme odaklanacağını ifade eden Kaya, "Türkiye'de örnek bir müze olmasını istiyoruz" dedi.
Milli Saraylar Resim Müzesi Şefi Recep İmat da Veliahd Dairesi'nin tarihi geçmişiyle ilgili bilgi verdi.
Müzede 202 tablonun sergilendiğini dile getiren İmat, "Ziyaretçilerimiz, müzede saray yapısı olan Veliahd Dairesi'nin tavan süslemeleri gibi hem tarihi mekanı hem de resimleri görecek. Milli Saraylar Resim Müzesi orjinal ismiyle 22 Mart'ta açılacak. Burada eskiden Resim ve Heykel Müzesi vardı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nindi. O buradan taşındı. Bu müze, Milli Saraylar'ın oluşturduğu bir müze. Resim ve Heykel Müzesi, Karaköy'de başka bölümde faaliyetine devam edecek" diye konuştu.
"Milli Saraylar Resim Müzesi"
İnşa edildiği Sultan Abdülmecid Dönemi'nde tahta çıkmaya aday veliahdların ikametine ayrılan Dolmabahçe Sarayı Veliahd Dairesi, Tazminat ile birlikte şehzadelerin dışa kapalı sürdürdükleri hayatın sona ermesinin ve serbest yaşama geçişlerinin mimari simgesidir.
Sultan Abdülaziz, Sultan V. Murad, Sultan II. Abdülhamid, Sultan V. Mehmed eşad, Yusuf İzzettin Efendi, Sultan VI. Mehmed ve Halife Abdülmecid, veliahdlık dönemlerinde bu daireyi kullandı.
Veliahd Dairesi'nin bir bölümü yaklaşık 7 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrası çağdaş müzecilik standartlarında bir müzeye dönüştürülerek "Milli Saraylar Resim Müzesi" olarak sanatseverlerin hizmetine sunulacak.
Müzenin, Türk müzecilik tarihine yeni bir boyut ve bakış açısı kazandırmanın önemine olan inancı ürünü olduğu belirtildi.
Müze, tematik bütünlük içinde "Sultan Abdülmecid/Sultan Abdülaziz Salonu", "Osmanlı'da Batılaşma", "Abdülmecid Efendi/İstanbul Görünümleri", "Goupil Galerisi'nden Saraya Satın Alınan Tablolar", "İvan Konstantinoviç Ayvazovski Salonu", "Saray Ressamları", "Oryantalist Ressamlar: Doğu'nun Cazibesi", "Yaver Ressamlar", "Türk Ressamları (1870-1890)", "Portreler ve Tarihi Konulu Kompozisyonlar/Osmanlı Sarayında Manzara" ve "Türk Ressamları (1890-1930) olmak üzere 11 bölümden oluşuyor.