TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın 30'uncu yılında, umuda çağrı yaptığını belirterek, ''Bu tema çerçevesinde, yurt dışından çok değerli yazarları konuk etmeye hazırlanıyor. Bu yıl 'Umut düş mü, gerçek mi?' temalı fuarımızın onur konuğu edebiyat ve kültürüyle Mısır olacak'' dedi.
Taksim Hill Otel'deki tanıtım toplantısında Kavukçuoğlu, TÜYAP Tüm Fuarcılık AŞ ve Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliği ile 12-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek fuarın, Avrupa'nın en büyük kitap fuarı olduğunu ve bu sene ''uluslararası'' unvanı aldığını bildirdi.
Kavukçuoğlu, fuarın onur yazarının yazar ve sanat eleştirmeninin Ferit Mengü olacağını ifade ederek, ''Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 30. yılında umuda çağrı yaparak, bu tema çerçevesinde çok değerli yazarları konuk etmeye hazırlanıyor. Bu yıl 'Umut düş mü, gerçek mi?' temalı fuarımızın onur konuğu edebiyat ve kültürüyle Mısır olacak. Ülkenin standı ve etkinlikleri, 12-15 Kasım tarihleri arasında Uluslararası Salon'da yer alacak. Değerli Yazar sanat eleştirmeni Ferit Mengü, fuarın onur yazarı olacak'' dedi.
TÜYAP'ın 1982'den bugüne milyonlarca okuru, yazarı, yayıncıyı, şairi, editörü, araştırmacıyı ve çevirmeni buluşturduğunu vurgulayan Kavukçuoğlu, bu sene fuar kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla 30'u aşkın ülkeden yayınevi ve telif ajansının katılacağını söyledi.
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal de geçen seneki fuarın 400 bin okurla rekor kırdığını dile getirerek, fuarın uluslararası unvanı almasının çok önemli olduğunu, her yıl bir çok yayıncı ve yazarın bu nedenle Türkiye'ye geldiğini söyledi. Fuarın uluslararası ilişkiler açısından da önemli olduğunu bildiren Celal, bu sene onur konuğu olan Mısır'ın Türkiye'ye tarihsel ve kültürel anlamda yakın olduğunu ve yayıncılık anlamında da Arap dünyasının merkezinde olduğunu söyledi.
ONUR KONUĞU MISIR
Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin de son 30 yılda Mısır ve Türkiye arasındaki ilişkilerin hayal edilemeyecek kadar iyi seviyeye geldiğini ifade ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'nın ülkesine yaptığı ziyarette bu ilişkilerin ne boyutta olduğunun gözler önüne serildiğini kaydetti.
Kendisini yabancı bir ülkede hissetmediğini vurgulayan Salaheldin, şunları kaydetti:
''19 ve 20. yüzyıllarda Kahire ve İstanbul, kültür ve edebiyatın iki önemli başkentiydi. Mısır ve Türkiye tarihsel ve kültürel anlamda çok yakın. Kültürlerimiz birçok benzerlikler gösteriyor. Kardeşlik bağımıza büyük güven duyuyoruz. Fuarın onur konuğu olmamızın tesadüf olmadığını düşünüyorum. Fuara Mısır Kültür Bakanı da dahil birçok entelektüel, yazar ve yayıncı gelecek. Kamuoyunda Mısır edebiyatı ve kültürüyle ilgili bir farkındalık yaratılacak. Fuarda 7 adet Mısır'a ait film gösterilecek. Bu filmlerde, Mısır'a ait kültür, sanat ve edebiyat ayrıntılı olarak görülebilir. Bunların yanında folklorik gruplarda sahne alacak. Mısır'a ait kitap ve fotoğraflar sergilenecek.''
Salaheldin, fuarın, yazar, eleştirmen ve çevirmenler için çok faydalı olacağını dile getirerek, bu sene, Mısırlı tüm yazarların eserlerinin Türkçeye çevrilmesini umut ettiğini söyledi.
Sanat ve edebiyatın Mısır'da geçmişten bugüne hep var olduğunu ve bundan sonra da artarak devam edeceğini belirten Salaheldin, fuar kapsamında sergilenecek eserler ve yazarlarının Mısır devrimini tetikleyen ve şekillendiren eserler olması açısından da önemli olduğunu vurguladı.
Salaheldin, ayrıca fuar sonunda bol baharatlı bir Mısır yemeğinin de misafirlere ikram edileceğini bildirdi.