İstanbul'da çağdaş sanat dünyasının hareketli gündemi, izleyicilerde sanat tarihi merakı doğurdu. Yüzlerce kişi gezdikleri sergileri daha iyi anlamak ve çağdaş sanatın gelişimini öğrenmek için eğitim programları ve seminerlere koşuyor. İstanbul Modern'in bünyesindeki Atölye Modern ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'ndeki Bilgi Eğitim düzenli olarak Türk Resim Sanatı Tarihi ve Batı Sanat Tarihi eğitimi veriyor. Pera Müzesi, Aksanat, Fransız Kültür Merkezi, Arter ve Depo gibi kurumlar da sergilerin yanı sıra sanatçı söyleşileri ve seminerlerle, sanatseverlerin bilgilerini arttırmasına yardımcı oluyor. Eğitmenler ise yurtdışından bu dersler için gelen sanat uzmanları, sanat eleştirmenleri, sanatçı ve küratörler.
GEÇEN YIL BAŞLADI
AtölyeModern'in ilk dönemi Ekim 2010'da başlamış. Atölye Modern'de Batı Sanat Tarihi, Türk Resim Sanatı Tarihi ve Çağdaş Sanat Koleksiyonerliği dersleri veriliyor. Kurslar başladığında 20 kişilik sınıflar açılmış. Ardından ilginin yoğunluğu sebebiyle gündüz ve akşam olmak üzere iki sınıfa çıkarılarak bu rakam ikiye katlanmış. Nisan ayında, bahar dönemi dersleri bu konularda devam ediyor. Buradaki dersleri AICA Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği üyeleri veriyor. Bilgi Üniversitesi'nde ise Santral Kampüs'ünde Bilgi Eğitim tarafından sertifikalı dersler veriliyor. Nisan'da başlayacak programları Başlangıcından Günümüze Türk Resim Sanatı Tarihi başlıklı seminerinde Türk resim sanatının gelişimi, uluslararası sanat ortamındaki yeri ve Batı sanatının Türk sanatı üzerindeki etkileri ele alınıyor. Mayıs ve Haziran aylarını kapsayacak Bilgi Sanat-1/ Yetişkin Sanat programı ise Rönesans, Batı sanat akımları ve çağdaş sanatın tarihini ele alıyor.
KADINLARIN İLGİSİ YOĞUN
Kurslara ilgi gösteren kesim ise 20 ile 60 yaş arasında değişiyor. İstanbul Modern başküratörü Levent Çalıkoğlu, "Hobi ve bilgi amaçlı geliyorlar. Çağdaş sanat en popüler konulardan biri, bu yüzden de bu işin olasılıkları, fırsatları nelerdir merak ediliyor. 60 yaşında olan da var ama genellikle yaş ortalaması 30'lar diyebiliriz. Çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor" diyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanatsal Projeler Uzmanı Defne Yasak ise, "Programlarımız, sanat sevgisi olan her yetişkine açık. Katılımcıların çoğu kariyer sahibi insanlar" diyor ve kurs ya da seminerlere katılanların yaş aralığının 25 ila 45 arasında değiştiğini söylüyor.
Seminer ve söyleşilerin çoğu ücretsiz
Pera Müzesi, Aksanat, Fransız Kültür Merkezi, Arter, Depo söyleşi ve seminer düzenleyen kurumlar. Bu kurumların düzenlediği etkinliklere katılım ücretsiz. Bilgi Üniversitesi'nin kurs programları 500 TL. İstanbul Modern'in kursları ise 500 TL ila 900 TL arasında değişiyor. İstanbul Fransız Kültür Merkezi, sanat tarihi üzerine düzenlediği etkinliklerde Fransız ve Türk düşünürleri İstanbul'da ağırlıyor. 12 Nisan'da da 'Sanat ve Arzu' seminerleri kapsamında Fransız felsefeci ve sanat tarihçisi Georges Didi-Huberman'ı ağırlayacak. Aksanat'ta ise bugün Zeliha Burtek'in Coşkun Demirok'un 'Yaklaşmalar' başlıklı sergisi üzerine vereceği seminer var. Pera Müzesi ise her sergiyle birlikte sanatçı söyleşileri düzenliyor. Müzenin 7 Nisan'da açılacak yeni sergisi, 'Temelde İnsan Çağdaş Sanat ve Nörobilim' başlığını taşıyor. Sergi kapsamında söyleşi ve seminerler de olacak. Depo'da da her ay 'Açık Masa Toplantıları' adı altında sanatçı konuşmaları düzenleniyor. 6 Nisan'da Evrim Altuğ, 'Kritik Sanat' Sanat Kritiği başlıklı bir konuşma yapacak. Arter de sergi sırasında sanatçı söyleşilerine yer veriyor. Arter'in yeni sergisi 9 Nisan'da.