Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festival kapsamında Ateşbaz-ı Veli Türbesi'nden dua ile Kalehan Ecdat Bahçesi'ne getirilen tuz Toyga Çorbasına eklendi. Yüzlerce lezzetin gelen misafirlere tanıtıldığı festivalin açılışını ise Emine Erdoğan gerçekleştirdi. Emine Erdoğan konuşmasında şunları söyledi: "Hz. Mevlana'nın aşçıbaşı Ateşbâz-ı Velî, dünyada türbesi olduğu bilinen tek aşçıbaşıdır. Medeniyet ve inanç değerleriyle şekillenince, ortaya, fevkalade bir yeme içme ahlakı çıkmış, değil mi? Yemek günde iki kez yenir, dualarla başlar, yemek esnasında konuşulmaz, nasip olan her lokma için devamlı şükredilirmiş. Yemekler her zaman topluca yenir ve topluca bitirilirmiş. Böyle bir zarafetin karşında, yaşadığımız çağdaki küresel hazır yemek kültürünün, geleneksel kültürler üzerindeki yıkıcı etkilerine üzülmemek mümkün değil! İşte bu nedenle, lokmaların içine sinmiş tarihsel deneyimimize ve Anadolu bilgeliğine dört elle sarılmamız lazım" dedi.
'ELİMİZDEKİ GÜCÜN FARKINA HEP BİRLİKTE VARALIM'
Anadolu Mutfağı'nın önemine de dikkat çeken Erdoğan, "Anadolu mutfağına bu açıdan baktığımızda, karşımızda adeta bir umman görüyoruz. Mutfak dediğimiz yerde, tarih ve inanç kadar, kültür, sosyoloji, sanat ve kimya gibi nice unsur var. Bu haliyle, çok yönlü bir araştırma alanı sunan, gerçekten büyük bir potansiyel. Ancak, her şeyden önce, mutfağımızın muhafaza edilmesi gereken bir miras boyutu var. O nedenle, kısa bir süre önce 'Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı' kitabımızı literatüre kazandırdık" diye konuştu.
Türk Mutfağının tanınırlığına da dikkat çeken Erdoğan, "Türk Mutfağı, tüm dünyada tanınan ve sevilen bir mutfak. Ancak her zaman söylediğimiz gibi, bu şöhret, belli başlı birkaç yemekle sınırlı kalırsa, elimizin altındaki bu muazzam potansiyeli ziyan etmiş oluruz. Bugün gastronomi başlığının yanına hızla yeni başlıklar ekleniyor. Gastro-kültür, gastro-turizm, gastro-diplomasi gibi yeni alanlar, mutfağın ne kadar etkin bir güç olduğunu gösteriyor. Başka kültürlerin yeme içme alışkanlıklarını adapte etmek, kültürel alışverişin en yaygın pratiği oldu. Lezzet arayışları, seyahatlerin neredeyse ana motivasyonu haline geldi. 21-27 Mayıs tarihlerini "Türk Mutfağı Haftası" ilan ettik. Ülkemizin her şehrinin birer gastronomi şehri olmaya aday olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
'DÜNYA ORGANİK ÜRÜN VE YEREL MUTFAKLARA YÖNELİYOR'
Dünyanın sürdürülebilir sağlık için organik ürünlere ve yerel mutfaklara yöneldiğini belirten Emine Erdoğan, "İnsan sağlığı gittikçe bozuluyor ve önlenebilir hastalıklar kategorisindeki birçok rahatsızlık, yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklanıyor. Her yıl milyonlarca insan, bu yüzden yaşamını yitiriyor. Anadolu Mutfağının asırlık formüllerine baktığımızda, her bir reçetenin, beden ve ruh arasındaki hassas terazide hazırlandığını görüyoruz. Hâlihazırda, tüm dünyada insanlar sağlıklarını geri kazanmak ve sürdürülebilir sağlık için organik ürünlere ve yerel mutfaklara yöneliyorlar. Bu gidişatın, mutfağımızın tanıtımı için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum"dedi.
4 Eylül Pazar akşamına kadar devam edecek Konya GastroFest'te yüzlerce lezzetin yanında; paneller, söyleşiler, yarışmalar, müzik dinletileri, workshoplar yapılacak, çocuklar için özel alanlar oluşturulacak.