BİR HALK ÜNİVERSİTESİ: KOMEK
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, belediyecilik hizmetlerinde temel amaçlarının insana hizmet olduğunun altını çizerek, Meslek Edindirme Kurslarının (KOMEK) bir bütün olarak diğer faaliyetlerle birlikte şehrin eğitim ve kültür seviyesini yükselten, insan kalitesine olumlu katkıda bulunan bir halk üniversitesi olduğunu söyledi. KOMEK'in klasik belediyecilik faaliyetinin çok ötesinde, 21. yüzyıl yerel yönetim anlayışına uygun bir faaliyeti ihtiva ettiğini kaydeden Başkan Akyürek, "KOMEK'te 14 yılda toplam hizmet verilen birey sayısı yaklaşık 568 bini buldu" dedi. KOMEK'e gelenlerin değerler eğitimi ve mesleki eğitim aldığını ve sosyal rehabilitenin bir parçası olduğunu vurgulayan Akyürek, KOMEK'ten aldığı eğitim ile iş hayatına atılanların ülke kalkınmasına hizmet veren insanlar olduğunu ifade etti.
SOSYAL KART TÜRKİYE'YE ÖRNEK
Bir sevgi, merhamet ve şefkat şehri olan Konya'da belediyecilik çalışmalarında fiziki çalışmalar kadar sosyal ve kültürel çalışmalara da büyük önem veriliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Konya'da hiç geliri ve iş gücü olmayan, sosyal güvence kapsamında bulunmayan ihtiyaç sahibi ailelere yönelik 2010 yılından bu yana sürdürdüğü Sosyal Kart uygulaması; insan onurunu düşünen, kullanımı kolay, ihtiyaç sahibini rencide etmeyen ve tercih ettiği ürünü alma imkanı sağlayan modern bir sistem olarak dikkat çekiyor. Türkiye'ye örnek olan Sosyal Kart uygulamasından şu anda yaklaşık 11 bin aile yararlanıyor. 2010 yılından bu yana yararlanan aile sayısı ise 50 bini aşmış durumda. Sosyal Kart sahipleri, anlaşmalı marketlerden her ay nüfusa göre yüklenen para miktarınca gıda, temizlik ve kırtasiye ürünlerini verilen kart ile alışveriş yapar gibi alabiliyor. Aynı zamanda Sosyal Kart kapsamında bulunan, sosyal güvencesi ve hiç geliri olmayan aileler mahalle bakkalından ekmeğini alabiliyor, su faturaları da belediye tarafından ödeniyor.
BİNLERCE ÖĞRENCİYE EĞİTİM YARDIMI
Öğrencilere yönelik eğitim yardımlarını Yeni Büyükşehir Yasası ile Konya'nın 31 ilçesine yönelik sürdüren Konya Büyükşehir Belediyesi, şehit ve gazi çocuğu, öksüz, yetim, yüzde 40 ve üzeri engelli, annebabası resmen ayrı öğrencilere ilkokul birinci sınıftan lise sona kadar destek oluyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 110 binin üzerinde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisini destekledi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bir eğitim şehri olan Konya'da okulların ve öğrencilerin her zaman yanında olduklarını belirtti.
KİMSESİZ ÇOCUKLAR İÇİN SOSYAL TESİS
Kadın Sığınma Evi yaparak 2008'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na devreden Konya Büyükşehir Belediyesi, örnek bir sosyal projesi daha tamamladı. Şehirdeki kimsesiz çocukların barınmasına ve eğitimine katkı sağlamak amacıyla projelendirilen Kimsesizler Sosyal Tesisi, himayeye, şefkate muhtaç öksüz ve yetim çocuklara hizmet verecek. Konya'nın bu alanda örnek bir şehir olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Buradan yetişecek evlatlarımız, memlekete, millete faydalı olduğu sürece hepimiz bunun karşılığını göreceğiz. Sahip çıkmadığımız her çocuk sokakta bir yanlış yaparsa onun da vebalini fert fert hepimiz üstlenmiş oluyoruz" dedi. Tesis, 4 bloktan oluşan güzel ve estetik bir bina olarak dikkat çekiyor.
TÜM DÜNYA MESNEVİ OKUYABİLİYOR
Konya Büyükşehir Belediyesi, Hazreti Mevlana'nın dünyaca ünlü eseri Mesnevi'nin 26 dünya dilinde basımını gerçekleştirdi. Dünyanın pek çok yerinden bilgi ve hikmet aramak için Konya'ya, Mevlana'ya gelenlerin ruhlarındaki açlığı gidermek için böyle bir kültür hizmetiyle katkı sağlayan Büyükşehir, son alarak Mesnevi'nin Kırgızca basımını gerçekleştirdi. Mesnevi bugüne kadar Farsça aslı ile birlikte Türkçe, Arapça, İngilizce, Almanca, İsveççe, İtalyanca, Urduca, Fransızca, Japonca, Arnavutça, İspanyolca, Türkmence, Tacikçe, Çince, Kazakça, Özbekçe, Flemenkçe, Yunanca, Malayca, Rusça, Azerice, Boşnakça, Kürtçe, Svahilice ve Kırgızca basıldı.